Арестуваха жена за събарянето на статуя в Северна Каролина

В Северна Каролина във вторник бе арестувана жена, която твърди, че е помогнала да бъде свалена статуята на Конфедерацията в Дърам, в отговор на насилието през уикенда в Шарлотсвил, щата Вирджиния, предаде Асошейтед Прес .

Taкия Томсън, на 22 години, е обвинена в безотговорно поведение и повреждане на статуя, участие в бунт с имуществени вреди за над $ 1,500 и провокиране на безредици с щети над  $ 1,500.

Томпсън заяви, че действията й са оправдани, тъй като статуите на Конфедерацията демонстрират превъзходството на белите.

Тя се изкачила с помощта на стълба до върха на статуята, за да сложи въже около врата ѝ преди тълпата да я събори.

Видео, показващо протестиращите, които събарят статуята в центъра на Дърам, Северна Каролина, се появи в мрежата в понеделник.

Шериф Майк Андрюс на Окръг Дърам във вторник спомена за делото като „гражданско неподчинение, което вече не е гражданско“.

Благодарен съм, че събитията, които се състояха в понеделник вечерта, не доведоха до сериозни наранявания или загуба на нечий живот, но планираната демонстрация трябва да служи като отрезвителен пример за цената, която всички плащаме, когато гражданското неподчинение вече не е гражданско„, каза Андрюс в своята декларация.

Шерифът каза, че кабинетът му се е съсредоточил върху „сдържаността и обществената безопасност“ по време на протеста, но ще използва видеото, за да разследва инцидента като акт на вандализъм.

Като шериф, не съм сляп за обидното поведение на някои демонстранти, нито ще игнорирам престъпното им поведение“, се казва в изявлението. „С помощта на заснетото видео на случката моите следователи работят за идентифицирането на лицата, отговорни за събарянето и вандализма върху статуята.“

 

Андрюс каза, че сдържаността не означава бездействие, като добави, че ако беше инструктирал депутатите си да се ангажират с враждебната тълпа, щеше да има наранявания и по-нататъшен хаос.

 

Разрушаването на статуята на Конфедерацията е очевидно нарушение на закона, каза той, а отдела му възнамерява да обвини в извършване на престъпление онези, които са го извършили.

 

Статуята, която беше издигната пред стария съд от 1924 г. насам, изобразява конфедерален войник. Не е ясно дали Томпсън вече си е осигурила адвокат.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: