България отбелязва 170 години от рождението на Ботев

Днес отбелязваме 170 години от рождението на Христо Ботев- 27 декември- 6 януари /по нов стил/- 01 юни 1876 г.
Христо Ботев е български поет, журналист и революционер, който остава в народната памет като еталон за жертвоготовност и талант. Роден е в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева в Калофер. Учи в КАРЛОВО, Калофер и Одеса. Става учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се връща в Калофер и започва да проповядва революционни идеи, бунт срещу чорбаджии и турци. Тогава е публикувано и първото му стихотворение въ в.“Гайда“-на Петко Р.Славейков. Отива в Румъния и работи там като словослагател. През следващите години се мести от град на град ,заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и хвърлен в затвор. За него се застъпват Любен Каравелов и Васил Левски. Започва работа като печатар при Каравелов и издава собствен вестник „Знаме“. При избухването на Априлското въстание той събира чета и решава да премине с нея през Дунава, за да подпомогне с нея въстаналите българи. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“. На 17 май принуждават капитана да спре на брега на България. Започват поредица от боеве. Последният е на връх Околчица на 20 май 1876 г., където храбрият воевода е пронизан с куршум.

В цялата страна ще бъде отбелязана годишнината- в Калофер, Враца, Пловдив, София и на много други места ще бъдат поднесени венци пред паметници,свързани с Ботев.
Цялата 2018 година е обявена за година на емблематичния поет-революционер.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: