България отбелязва 170 години от рождението на Ботев

Днес отбелязваме 170 години от рождението на Христо Ботев- 27 декември- 6 януари /по нов стил/- 01 юни 1876 г.
Христо Ботев е български поет, журналист и революционер, който остава в народната памет като еталон за жертвоготовност и талант. Роден е в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева в Калофер. Учи в КАРЛОВО, Калофер и Одеса. Става учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 година се връща в Калофер и започва да проповядва революционни идеи, бунт срещу чорбаджии и турци. Тогава е публикувано и първото му стихотворение въ в.“Гайда“-на Петко Р.Славейков. Отива в Румъния и работи там като словослагател. През следващите години се мести от град на град ,заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и хвърлен в затвор. За него се застъпват Любен Каравелов и Васил Левски. Започва работа като печатар при Каравелов и издава собствен вестник „Знаме“. При избухването на Априлското въстание той събира чета и решава да премине с нея през Дунава, за да подпомогне с нея въстаналите българи. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“. На 17 май принуждават капитана да спре на брега на България. Започват поредица от боеве. Последният е на връх Околчица на 20 май 1876 г., където храбрият воевода е пронизан с куршум.

В цялата страна ще бъде отбелязана годишнината- в Калофер, Враца, Пловдив, София и на много други места ще бъдат поднесени венци пред паметници,свързани с Ботев.
Цялата 2018 година е обявена за година на емблематичния поет-революционер.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: