В търсенето на решения на проблеми, 2017 г. донесе цяла вълна от иновации

2017 г. донесе цяла вълна от иновации във всякакви области – от транспорта до здравеопазването, логистиката и развлеченията.

Ето част от тях, които под една или друга форма могат да променят индустриите и начина, по който живеем. Независимо дали става дума за общуване с роботи или за борбата с изчезването на пчелите, човечеството търси пътеки към новото и полезното.

Чувствителна “кожа” за роботи

На фона на непрестанните статистики колко точно работни места ще бъдат засегнати от автоматизацията група от учени се опитва да придаде по-човешки облик на роботите. За целта беше създадена чувствителна изкуствена “кожа”, която може да помогне на роботите да усещат допир.

 Проектът е дело на екипа на д-р Цундзян Ю от Университета на Хюстън. Той е проектирал материала така, че подобно на човешката кожа да усеща натиск и температура, а освен това може да се разтяга. Екипът, който стои зад изкуствената кожа, твърди, че тя може да има множество приложения – от биомедицински импланти до носими технологии и дигитализирано облекло. Онова, което развълнува най-много научната общност обаче, е възможността за “обличане” на роботите, което пък може да ги направи по-близки до хората и да изтрие част от страховете, които имаме в момента.

Рехабилитация чрез игри

Глобалната индустрия с технологии за здравеопазването вече достига 400 млрд. долара според Statista. Всичко това се случва благодарение на огромните иновации в сферата благодарение на налагането на 3D принтирането, изкуствения интелект и анализа на големи обеми от данни.

Едно от най-впечатляващите изобретения за тази година се оказа Rapael Smart Glove – умна ръкавица, чиято задача е да помага за рехабилитацията на хора, получили инсулт. Устройството е свързано с мобилно устройство, а идеята е целият процес да бъде превърнат в игра, така че пациентите да се увличат. В ръкавицата са вградени множество сензори за движение, а игрите изискват извършването на ежедневни задачи, като рязане на зеленчуци например. В приложението всичко е анимирано, за да бъде по-интерактивно. Но онова, което е особено важно както за пациента, така и за неговия лекар, са статистиките, които софтуерът предлага относно напредъка на терапията. Тук, разбира се, отново е замесен изкуствен интелект.

Дронове пчели

През последните три години дроновете непрестанно присъстват в медийното пространство, като част от все по-невероятни проекти. Националният институт за напреднали индустриални науки и технологии в Япония реши, че може да помогне за справянето с един огромен проблем – изчезването на пчелите, използвайки специални дронове, с които да се опрашват растения.

Всъщност изобретението разчита на добре познатите ни летателни апарати, към които се прикачват малки системи, разполагащи с конски косми, чрез които се извършва вземането на полен и прехвърлянето му на други растения. Всичко това се случва, без да се нарушава структурата на клетките, което е и основното предимство. Освен за справяне с проблема с измирането на пчелите, проектът може да помогне и в селското стопанство.

Лицевото разпознаване

Тази технология не е никак нова, но американският технологичен гигант Apple се постара да я превърне в една от най-горещите новини, свързани с иновации, за тази година. След като направи екран, покриващ цялата предна част на iPhone X, компанията реши, че активирането на телефона може да стане по начин, който е едновременно удобен и достатъчно сигурен.

Функцията FaceID определено попадна под светлината на прожекторите през септември. Идеята е, че тя използва изкуствен интелект и технология за инфрачервено изграждане на образи, за да сглоби 30 хил. точки от лицето ви и да създаде математически модел, чрез който да ви разпознава. Целта на FaceID е да отключва телефона, но плановете са да служи и за далеч по-сериозни неща като разплащания.

Източник: Инвеститор

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: