Грипът- как да се опазим?

Грипът е най-тежката вирусна инфекция. Той се характеризира със следните симптоми- температура, главоболие, хрема, болки в мускулите, общо неразположение, кашлица. Всеки родител е притеснен за детето си,защото децата са най-податливи на вируси. Ето някои въпроси и техните отговори.

Ако човек вече е преболедувал, има ли имунитет към грипа?
При други вирусни заболявания- като заушка и варицела, например, имунитетът е постоянен. Цял животг след боледуването е сигурно,че повече няма да има подобна зараза.
При грипа имунитетът е временен. Нещо повече- тъй като съществуват различни варианти на вируса, е възможно след акто наскоро сте боледували от един- след това да ви зарази друг грипен вирус.

Да бъдат ли имунизирани децата?
Обикновено ваксинациите се правят през есента. Ако детето попада в рискова група- често боледува, има слаб имунитет, или хронично заболяване като диабед, астма, бъбречни заболявания- се очаква, че е възможно да има усложнения и за това е добре да бъдат взети предварителни мерки.

Възможно ли е да предпазим децата си от грип?
Няма средсдтво ,което с пълна сигурност да гарантира,че детето няма да се разболее от грип.
Най-добрият съвет, разбира се, може да ви даде личният педиатър. Все пак- деца, които са относително здрави и рядко боледуват може да ползват природни начин5и за засилване на имунната система. Такова средство е меда и неговите производни- пчелен клей, прополис, пчелно млачице, както и различни билки.
Джиднджифилът и ехинацеята са две от билките, които могат да помогнат в борбата за засилване на детския организъм. Ехинацеята я има и на таблетки, както и в състава на различни чайове и дори медикаменти. Мощен имуностимулатор е котешкият нокът, но е скъп. Традиционно се използва рибеното масло за засилване на имунитета. Сега то се продава в подходящи капсули, изчистено от неприятния мирис. Шислеровите соли, както и хомеопатията също са подходящи, но е добре да се консултирате със специалист, преди да ги приложите . За подобряване на здравето би ви помогнал и черният бъз.

Какво е лечението на грипа?
Болестта се лекува със средства, които да подтиснат и излекуват симптомите- темпратурата, хремата, кашлицата. Антибиотиците в началния етап на лечение не могат да помогнат. Но ако вследсдтвие на грипа се получат усложнения, тогава използването ми е неизбежно- разбира се, това точно може да установи и предпише лекуващият лекар.

Има ли храни, които могат да засилят имунитета?
Говорейки за профилактика, добре е да имаме пред вид храненето на децата. Няма да изненадаме никого като кажем, че особено полезни са плодовете и зеленчуците, защото в тях има витамини, антиоксиданти и микроелементи- цинк, магнезий, селен. За да стимулирате малките да се хранят здравословно, трябва да изключите от менюто им лакомствата- бонбони, шоколад, други сладкиши и да им предлагате на тяхно място плодове. Нещо повече- пълните деца са по-податливи към тежки усложнения от грипа. Излишната мастна тъкан произвежда елементи на възпалението /Цитокини/. Организмът се бори с тях и се изтощава. Но здравословното хранене означава да включите в менюто на детето всички видове компоненти- въглехидрати, белтъчини, мазнини. Това означава- пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове, риба, месо, яйца, мляко и млечни произведения. Избягвайте консервираните храни. Абсолютно са забранени при децата каквито и да било диети за отслабване. При възрастните също в период на повишена заболеваемост не е добре да захващате каквито и да било методи за отслабване, защото това съответно води до отслабване на имунитета.
Не е подходящо да се приемат в този период хранителни добавки или каквито и да било други продукти,заместители на здравословното хранене.
От бабите си знаем,че най-добрият природен антиботик е чесънът, всички видове лук. Знаем за безсполните ползи и от включването в храната на лимон, мед А родителите могат да прибавят към своето меню и чаша червено вино.

Да посещевала ли детето детска градина или училище?
Ограничаването на контактите в места, като детските градини и училищата, без съмнение, ще ограничи и възможността малките да се разболеят, защото със сигурност няма да имат контакти с вече заразени техни приятели и съученици. Много честа е и практиката, при която родители изпращат на училище болните си деца. Така влошават и тяхното състояние, а и са потенциална опасност за всички останали.
От друга страна- ако детето е добре калено, за него опасността в учебните заведения и детските градини не е така голяма. Основен компонент на имунитета е доброто кръвообръщение. Малките трябва да играят навън, да се разхождат, да спортуват. Застояването на едно място пред телевизора или компютъра намалява и имунитета.
Противогрипните маски- също може да предпазят от зараза. Но те трябва да се сменят много често. Така че- в някакъвм момент може дори да бъдат вредни. От друга страна вирусът се предава освен по въздушно-капков път – и чрез ръцете. Така че маската не може да ви бъде особено полезна.

Какво още за профилактиката?
Помещенията, в които живее и особено онези,предназначени за сън, трябва да бъдат добре проветрявани и почиствани . Децата трябва да бъдат редовно къпани, дрехите им изпрани, а ръцете да се мият редовно преди хранене- азбучни истини, коит очесто пренебрегваме, но са изключително важни.

Без да бъдем апокалиптични, трябва да имаме предвид,че усложненията след прекарана вирусна инфекция ,може да имат тежки последици за организма и на детето, и на възрастния човек. Нещо повече- стига се и до летален край. В края на миналата година вследствие на усложнения от т.нар. свински грип почина дете на три години и осем месеца. Това се случва на 28 декември 2017 година. Усложнението ,получено от заразата с грипен вирус е миокардит- възпаление на сърдечния мускул. В момента се разпространява вирус тип В, както и другия тип- H1N1/свински грип/.

Първите случаи на грип през този сезон започнаха от началото на декември. Грипната вълна започна с вирус тип В и продължава с вирус тип А. За щастие, тежките случаи на грип ,със сериозни усложнения са под един процент от всички регистрирани до този момент пациенти.
Изредените причини показват колко е важна профилактиката. Здравословният начин на живот, разходките и спортуването, домашно приготвената храна, редовното приемане на витамини под формата на плодове и зеленчуци са първата предпоставка. Втората е добрата лична хигиена- и на родителите, и на децата. Третата- по възможност да избягваме места, в които има струпване на хора, но е ако е невъзможно, просто трябва да следим себе си и близките си за симптомите на болестта. При първи такива- да посетим личния си лекар и да останем вкъщи.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

×
%d блогъра харесват това: