Грипът- как да се опазим?

Грипът е най-тежката вирусна инфекция. Той се характеризира със следните симптоми- температура, главоболие, хрема, болки в мускулите, общо неразположение, кашлица. Всеки родител е притеснен за детето си,защото децата са най-податливи на вируси. Ето някои въпроси и техните отговори.

Ако човек вече е преболедувал, има ли имунитет към грипа?
При други вирусни заболявания- като заушка и варицела, например, имунитетът е постоянен. Цял животг след боледуването е сигурно,че повече няма да има подобна зараза.
При грипа имунитетът е временен. Нещо повече- тъй като съществуват различни варианти на вируса, е възможно след акто наскоро сте боледували от един- след това да ви зарази друг грипен вирус.

Да бъдат ли имунизирани децата?
Обикновено ваксинациите се правят през есента. Ако детето попада в рискова група- често боледува, има слаб имунитет, или хронично заболяване като диабед, астма, бъбречни заболявания- се очаква, че е възможно да има усложнения и за това е добре да бъдат взети предварителни мерки.

Възможно ли е да предпазим децата си от грип?
Няма средсдтво ,което с пълна сигурност да гарантира,че детето няма да се разболее от грип.
Най-добрият съвет, разбира се, може да ви даде личният педиатър. Все пак- деца, които са относително здрави и рядко боледуват може да ползват природни начин5и за засилване на имунната система. Такова средство е меда и неговите производни- пчелен клей, прополис, пчелно млачице, както и различни билки.
Джиднджифилът и ехинацеята са две от билките, които могат да помогнат в борбата за засилване на детския организъм. Ехинацеята я има и на таблетки, както и в състава на различни чайове и дори медикаменти. Мощен имуностимулатор е котешкият нокът, но е скъп. Традиционно се използва рибеното масло за засилване на имунитета. Сега то се продава в подходящи капсули, изчистено от неприятния мирис. Шислеровите соли, както и хомеопатията също са подходящи, но е добре да се консултирате със специалист, преди да ги приложите . За подобряване на здравето би ви помогнал и черният бъз.

Какво е лечението на грипа?
Болестта се лекува със средства, които да подтиснат и излекуват симптомите- темпратурата, хремата, кашлицата. Антибиотиците в началния етап на лечение не могат да помогнат. Но ако вследсдтвие на грипа се получат усложнения, тогава използването ми е неизбежно- разбира се, това точно може да установи и предпише лекуващият лекар.

Има ли храни, които могат да засилят имунитета?
Говорейки за профилактика, добре е да имаме пред вид храненето на децата. Няма да изненадаме никого като кажем, че особено полезни са плодовете и зеленчуците, защото в тях има витамини, антиоксиданти и микроелементи- цинк, магнезий, селен. За да стимулирате малките да се хранят здравословно, трябва да изключите от менюто им лакомствата- бонбони, шоколад, други сладкиши и да им предлагате на тяхно място плодове. Нещо повече- пълните деца са по-податливи към тежки усложнения от грипа. Излишната мастна тъкан произвежда елементи на възпалението /Цитокини/. Организмът се бори с тях и се изтощава. Но здравословното хранене означава да включите в менюто на детето всички видове компоненти- въглехидрати, белтъчини, мазнини. Това означава- пълнозърнест хляб, зеленчуци, плодове, риба, месо, яйца, мляко и млечни произведения. Избягвайте консервираните храни. Абсолютно са забранени при децата каквито и да било диети за отслабване. При възрастните също в период на повишена заболеваемост не е добре да захващате каквито и да било методи за отслабване, защото това съответно води до отслабване на имунитета.
Не е подходящо да се приемат в този период хранителни добавки или каквито и да било други продукти,заместители на здравословното хранене.
От бабите си знаем,че най-добрият природен антиботик е чесънът, всички видове лук. Знаем за безсполните ползи и от включването в храната на лимон, мед А родителите могат да прибавят към своето меню и чаша червено вино.

Да посещевала ли детето детска градина или училище?
Ограничаването на контактите в места, като детските градини и училищата, без съмнение, ще ограничи и възможността малките да се разболеят, защото със сигурност няма да имат контакти с вече заразени техни приятели и съученици. Много честа е и практиката, при която родители изпращат на училище болните си деца. Така влошават и тяхното състояние, а и са потенциална опасност за всички останали.
От друга страна- ако детето е добре калено, за него опасността в учебните заведения и детските градини не е така голяма. Основен компонент на имунитета е доброто кръвообръщение. Малките трябва да играят навън, да се разхождат, да спортуват. Застояването на едно място пред телевизора или компютъра намалява и имунитета.
Противогрипните маски- също може да предпазят от зараза. Но те трябва да се сменят много често. Така че- в някакъвм момент може дори да бъдат вредни. От друга страна вирусът се предава освен по въздушно-капков път – и чрез ръцете. Така че маската не може да ви бъде особено полезна.

Какво още за профилактиката?
Помещенията, в които живее и особено онези,предназначени за сън, трябва да бъдат добре проветрявани и почиствани . Децата трябва да бъдат редовно къпани, дрехите им изпрани, а ръцете да се мият редовно преди хранене- азбучни истини, коит очесто пренебрегваме, но са изключително важни.

Без да бъдем апокалиптични, трябва да имаме предвид,че усложненията след прекарана вирусна инфекция ,може да имат тежки последици за организма и на детето, и на възрастния човек. Нещо повече- стига се и до летален край. В края на миналата година вследствие на усложнения от т.нар. свински грип почина дете на три години и осем месеца. Това се случва на 28 декември 2017 година. Усложнението ,получено от заразата с грипен вирус е миокардит- възпаление на сърдечния мускул. В момента се разпространява вирус тип В, както и другия тип- H1N1/свински грип/.

Първите случаи на грип през този сезон започнаха от началото на декември. Грипната вълна започна с вирус тип В и продължава с вирус тип А. За щастие, тежките случаи на грип ,със сериозни усложнения са под един процент от всички регистрирани до този момент пациенти.
Изредените причини показват колко е важна профилактиката. Здравословният начин на живот, разходките и спортуването, домашно приготвената храна, редовното приемане на витамини под формата на плодове и зеленчуци са първата предпоставка. Втората е добрата лична хигиена- и на родителите, и на децата. Третата- по възможност да избягваме места, в които има струпване на хора, но е ако е невъзможно, просто трябва да следим себе си и близките си за симптомите на болестта. При първи такива- да посетим личния си лекар и да останем вкъщи.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: