Десетки ранени и загинал при националистическите демонстрации във Вирджиния

По време на стълкновенията между националисти и противниците им в град Шарлотсвил, САЩ, щата Вирджиния, бяха ранени повече от 30 човека, а една жена загина.

Ще припомним, че началото беше протеста на крайнодесните, които изразиха несъгласието си срещу решението на властите да бъде премахната статуята на ген. Робърт Лий, главнокомандващ в Гражданската война.
След факелното шествие на националистите, започнаха сблъсъците с контра протестиращите. За разпръскване на крайнодесните демонстранти, полицията използва сълзотворен газ. В отговор, органите на властта бяха обстрелвани с бутилки и пръскани с лютив спрей. Протестът бе обявен за незаконен, но и това не успя да намали насилието.
19 човека бяха сериозно ранени, а една жена загина, след като лек автомобил се вряза в част от демонстриращите в централната част на Шарлотсвил. Арестуван бе шофьорът на автомобила, 20 годишния Джеймс Фийлдс, за който се предполага, че ще бъде съден за предумишлено убийство.

Катастрофата на полицейски хеликоптер край Шарлотсвил, в която загинаха двама полицаи, допълнително усложни положението. Хеликоптерът бил натоварен със задачата да следи безредиците в града.


Националистите бяха призовани от губернатора на Вирджиния, Тери Макаулиф, да се оттеглят. В щата бе обявено извънредно положение. Доналд Тръмп също осъди действията на двете страни и хвърли вината върху тях за използваното насилие. Той коментира, че събитията в Шарлотсвил се следят зорко и се определят като демонстрация на фанатизъм, омраза и насилие. Президентът бе категоричен, че такова поведение на обществото няма място в съвременна Америка. Сега най-важното е да се възстанови реда, спокойствието и нормалния живот на населението, както и да се защити живота на хората.
В отговор на това изявление, депутатите от Републиканската партия на САЩ, изказаха несъгласие с оценката на Тръмп, тъй като той осъжда и двете страни. Те са категорични, че злото трябва да се назове с точното му име, а именно — домашен тероризъм ли терористична атака от бели фанатици.
Барак Обама коментира събитията с цитат от Нелсън Мандела в Туитър.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: