Десетки ранени и загинал при националистическите демонстрации във Вирджиния

По време на стълкновенията между националисти и противниците им в град Шарлотсвил, САЩ, щата Вирджиния, бяха ранени повече от 30 човека, а една жена загина.

Ще припомним, че началото беше протеста на крайнодесните, които изразиха несъгласието си срещу решението на властите да бъде премахната статуята на ген. Робърт Лий, главнокомандващ в Гражданската война.
След факелното шествие на националистите, започнаха сблъсъците с контра протестиращите. За разпръскване на крайнодесните демонстранти, полицията използва сълзотворен газ. В отговор, органите на властта бяха обстрелвани с бутилки и пръскани с лютив спрей. Протестът бе обявен за незаконен, но и това не успя да намали насилието.
19 човека бяха сериозно ранени, а една жена загина, след като лек автомобил се вряза в част от демонстриращите в централната част на Шарлотсвил. Арестуван бе шофьорът на автомобила, 20 годишния Джеймс Фийлдс, за който се предполага, че ще бъде съден за предумишлено убийство.

Катастрофата на полицейски хеликоптер край Шарлотсвил, в която загинаха двама полицаи, допълнително усложни положението. Хеликоптерът бил натоварен със задачата да следи безредиците в града.


Националистите бяха призовани от губернатора на Вирджиния, Тери Макаулиф, да се оттеглят. В щата бе обявено извънредно положение. Доналд Тръмп също осъди действията на двете страни и хвърли вината върху тях за използваното насилие. Той коментира, че събитията в Шарлотсвил се следят зорко и се определят като демонстрация на фанатизъм, омраза и насилие. Президентът бе категоричен, че такова поведение на обществото няма място в съвременна Америка. Сега най-важното е да се възстанови реда, спокойствието и нормалния живот на населението, както и да се защити живота на хората.
В отговор на това изявление, депутатите от Републиканската партия на САЩ, изказаха несъгласие с оценката на Тръмп, тъй като той осъжда и двете страни. Те са категорични, че злото трябва да се назове с точното му име, а именно — домашен тероризъм ли терористична атака от бели фанатици.
Барак Обама коментира събитията с цитат от Нелсън Мандела в Туитър.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: