ЕНЕРГОБЛОК С РЕАКТОР С БЪРЗИ НЕУТРОНИ И 1200 МВТ МОЩНОСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН В РУСИЯ ДО 2032 Г.

Руски реактор с бързи неутрони и 1200 мегавата мощност БН-1200 може да бъде построен до 2031-2032 г. Това заяви в Белоярската АЕЦ генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров. Според него новият енергоблок с реактор БН-1200 ще бъде изключително с търговска насоченост, т.е. неговите техническо-икономически показатели трябва да бъдат съпоставими с най-добрите световни атомни и парогазови енергоблокове.

Ако търговската конкурентоспособност на енергоблока с реактор БН-1200 бъде потвърдена ще са нужни няколко години за разработването на необходимите обосновки, получаване на лиценз за изграждане, преминаване пред държавна експертиза, разработване на работна документация и др. По този начин строителството на енергоблока може да започне през 2024 – 2025 г. и да завърши през 2031 – 2032 г.

Предвижда се БН-1200 да играе важна роля при формирането на двукомпонентната атомна енергетика. В подобна система реакторите на бързи и топлинни неутрони се допълват като осигуряват затворен ядрено-горивен цикъл, разширено възпроизводство на гориво, повторно използване на компонентите на отработеното ядрено гориво и минимизиране на радиоактивни отпадъци. Но сроковете за въвеждането на двукомпонентната система зависят много от това кога ще бъде достигната обоснована търговска ефективност на проекта за енергоблока с бърз реактор БН-1200.

Белоярската АЕЦ е първата и единствена комерсиална АЕЦ с различни типове реактори на една площадка. В централата работят единствените в света енергоблокове с бързи неутрони с промишлено ниво на мощност БН-600 и БН-800. Първите енергоблокове на Белоярската АЕЦ с реактори на топлинни неутрони АМБ-100 и АМБ-200 вече са изразходили ресурса си.

 

Източник: www.publicatom.ru

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: