ЕНЕРГОБЛОК С РЕАКТОР С БЪРЗИ НЕУТРОНИ И 1200 МВТ МОЩНОСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕН В РУСИЯ ДО 2032 Г.

Руски реактор с бързи неутрони и 1200 мегавата мощност БН-1200 може да бъде построен до 2031-2032 г. Това заяви в Белоярската АЕЦ генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров. Според него новият енергоблок с реактор БН-1200 ще бъде изключително с търговска насоченост, т.е. неговите техническо-икономически показатели трябва да бъдат съпоставими с най-добрите световни атомни и парогазови енергоблокове.

Ако търговската конкурентоспособност на енергоблока с реактор БН-1200 бъде потвърдена ще са нужни няколко години за разработването на необходимите обосновки, получаване на лиценз за изграждане, преминаване пред държавна експертиза, разработване на работна документация и др. По този начин строителството на енергоблока може да започне през 2024 – 2025 г. и да завърши през 2031 – 2032 г.

Предвижда се БН-1200 да играе важна роля при формирането на двукомпонентната атомна енергетика. В подобна система реакторите на бързи и топлинни неутрони се допълват като осигуряват затворен ядрено-горивен цикъл, разширено възпроизводство на гориво, повторно използване на компонентите на отработеното ядрено гориво и минимизиране на радиоактивни отпадъци. Но сроковете за въвеждането на двукомпонентната система зависят много от това кога ще бъде достигната обоснована търговска ефективност на проекта за енергоблока с бърз реактор БН-1200.

Белоярската АЕЦ е първата и единствена комерсиална АЕЦ с различни типове реактори на една площадка. В централата работят единствените в света енергоблокове с бързи неутрони с промишлено ниво на мощност БН-600 и БН-800. Първите енергоблокове на Белоярската АЕЦ с реактори на топлинни неутрони АМБ-100 и АМБ-200 вече са изразходили ресурса си.

 

Източник: www.publicatom.ru

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: