Зам.-министър Александър Манолев: През есента ще се проведе Българо-белоруски бизнес форум

През есента на тази година ще се проведе Българо-белоруски бизнес форум в София. Затова се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и новоназначеният посланик на Република Беларус у нас Н. Пр. Александър Лукашевич. Събитието ще бъде в рамките на поредното заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни, на която домакин ще бъде България.

През последните години двустранният стокообмен отбелязва устойчив ръст и достига 56,8 млн. щ. д. „Тези цифри са далеч от потенциала, който имат нашите две страни в икономическата сфера“, каза зам.-министър Манолев и акцентира, че регулярното провеждане на заседанията на Междуправителствената комисия и работните групи към нея, са инструмент за активизиране на бизнес контактите. „Значителни са и възможностите за българските компании, като е показателно, че българският износ за Беларус продължава да расте“, допълни Александър Манолев.

Двамата се обединиха около мнението, че важна роля в развитието на бизнес сътрудничество играят търговско-промишлените палати на България и Беларус. „Затова е важно да създаваме повече възможности за срещи и контакти между компаниите от двете държави, което ще доведе и до повече съвместни проекти в икономическата сфера“, посочи българският заместник-министър. Обсъдено бе и задълбочаване на диалога на ниво представители на местната власт, за да се създадат устойчиви контакти между регионите в двете държави.

Като перспективни сфери в двустранното сътрудничество в областта на икономиката бяха коментирани търговията с вино и високо алкохолни напитки, продукти на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, машиностроителна и електротехническа продукция, изделия на електрониката, продукти на органичната химия, подемно-транспортни машини, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори, и др. Договорено бе и да се работи за насърчаване на инвестициите между България и Беларус като предстои да бъдат обсъдени възможностите за реализиране на конкретни проекти. Посланик Лукашевич акцентира и на потенциала в областта на туризма като подчерта, че все повече граждани от Беларус избират за почивка и ваканция нашата страна.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: