Земетресение с 5,2 по Рихтера!

Земетресение беше усетено рано тази сутрин окoло 6.24 ч. в България. Епицентърът на труса е бил на около 160 км южно от София, извън територията на страната, край Дойранското езеро на територията на Гърция.

 

Най-силно у нас трусът се е усетил в град Петрич, който се намира на едва 30 км от епицентъра. Земетресението е събудило жителите на града. То се усети и по високите етажи на територията на столицата.

Справка в сайта на Европейския сеизмологичен център сочи, че трусът е бил с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е бил с дълбочина 10 км.

Няма данни за жертви и разрушения.

След този трус са последвали и по-слаби вторични, информира Агенция „Фокус“. Земетресението, което усетихме е част от поредица трусове, започнали още в 00.13 ч. българско време.

Не очакваме сериозни въздействия с елементи на разрушение. То има по-слаб ефект. Малко по-силно бе земетресението преди 5 години в Перник. Веднага след това земетресение са регистрирани поне 10-ина труса около Петрич”, обясни той пред bTV. „В София е усетено само основното земетресение. Можем да го оценим максимално като 3-та степен”, каза още той. От своя страна кметът на Петрич Димитър Бръчков заяви, че от понеделник вечерта има няколко труса. „Усетихме ги доста по-леко от сегашния. Няма постъпили сигнали нито на центъра на Спешна помощ, нито в пожарната”, поясни градоначалникът.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: