Израел обмисля да пусне в обръщение дигитална валута, която да се конкурира с биткойн

Израелското финансово министерство и националната банка на страната обмислят да пуснат в обращение дигитална валута, която би могла да се конкурира с биткойн и други криптовалути.

Дигиталният шекел би записвал всяка трансакция чрез мобилен телефон и значително би затруднил укриването на данъци, твърди служителят, с когото вестникът е разговарял. Според него регулаторите в Израел изследват възможността за „държавна“ криптовалута от месеци. През януари се очаква да бъде променена и законодателната рамка за валути като биткойн в отговор на нарастващия интерес към тях и притеснението на властите, че може да се стигне до „измами“.

Макар „дигиталният шекел“ да би имал същата стойност като „стандартната“, физическа парична единица, трансакциите, извършвани с него, не биха били зависими от банкови институции – парите биха сменяли собственика си незабавно, както се случва при блокчейн технологията. „Можете да си представите, че вместо да ви давам лист хартия с надпис „Банка на Израел“ (централната банка на страната – бел. ред.) ви изпращат дигитален код, издаден от централната банка,“ казва още източникът.

Възможно е централната банка на страната да гледат на дигиталните валути като на възможна заплаха за клиринговата система на банките. Така „криптошекелът“ може да е опит за конкуренция на децентрализирани валути като биткойн, пише „Джерузалем пост“.

Прецеденти

Ако тези планове се осъществят, Израел няма да е първата страна, издала „собствена“ дигитална валута. В Дубай местни издания съобщиха по-рано тази година, че такова разплащателно средство ще се използва както за плащане на услуги, предлагани от правителството, така и извън публичния сектор. Според Али Ибрахим от правителствения регулатор Dubai Economy валутата ще може да се използва за дейности „от плащането на всекидневното кафе и таксата за записване в училище до комунални услуги и парични преводи.“

В дубайския случай обаче конкуренцията върви ръка за ръка с разрешения за дейности, извървани с биткойн – например продажби на имоти. Израел обратно, обмисля да опита да забрани компании, базирани на редица дигинални валути, да търгуват на борсата в Тел Авив.

Тази есен управителят на централната банка в Ливан каза, че регулаторът вероятно ще издаде подобна държавна валута, която ще се контролира от него. Преди няколко години банката предупреди за възможни „киберпрестъпления“, свързани с биткойн и с факта, че трансакциите с него не може да бъдат гарантирани заради множество рискове.

Управителят Риад Саламе обаче, цитиран от ливанския в. „Дейли стар“, отбеляза, че разбира „значимата роля“, която ще играят дигиталните валути в бъдеще.

Източник: Дневник

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: