Израел обмисля да пусне в обръщение дигитална валута, която да се конкурира с биткойн

Израелското финансово министерство и националната банка на страната обмислят да пуснат в обращение дигитална валута, която би могла да се конкурира с биткойн и други криптовалути.

Дигиталният шекел би записвал всяка трансакция чрез мобилен телефон и значително би затруднил укриването на данъци, твърди служителят, с когото вестникът е разговарял. Според него регулаторите в Израел изследват възможността за „държавна“ криптовалута от месеци. През януари се очаква да бъде променена и законодателната рамка за валути като биткойн в отговор на нарастващия интерес към тях и притеснението на властите, че може да се стигне до „измами“.

Макар „дигиталният шекел“ да би имал същата стойност като „стандартната“, физическа парична единица, трансакциите, извършвани с него, не биха били зависими от банкови институции – парите биха сменяли собственика си незабавно, както се случва при блокчейн технологията. „Можете да си представите, че вместо да ви давам лист хартия с надпис „Банка на Израел“ (централната банка на страната – бел. ред.) ви изпращат дигитален код, издаден от централната банка,“ казва още източникът.

Възможно е централната банка на страната да гледат на дигиталните валути като на възможна заплаха за клиринговата система на банките. Така „криптошекелът“ може да е опит за конкуренция на децентрализирани валути като биткойн, пише „Джерузалем пост“.

Прецеденти

Ако тези планове се осъществят, Израел няма да е първата страна, издала „собствена“ дигитална валута. В Дубай местни издания съобщиха по-рано тази година, че такова разплащателно средство ще се използва както за плащане на услуги, предлагани от правителството, така и извън публичния сектор. Според Али Ибрахим от правителствения регулатор Dubai Economy валутата ще може да се използва за дейности „от плащането на всекидневното кафе и таксата за записване в училище до комунални услуги и парични преводи.“

В дубайския случай обаче конкуренцията върви ръка за ръка с разрешения за дейности, извървани с биткойн – например продажби на имоти. Израел обратно, обмисля да опита да забрани компании, базирани на редица дигинални валути, да търгуват на борсата в Тел Авив.

Тази есен управителят на централната банка в Ливан каза, че регулаторът вероятно ще издаде подобна държавна валута, която ще се контролира от него. Преди няколко години банката предупреди за възможни „киберпрестъпления“, свързани с биткойн и с факта, че трансакциите с него не може да бъдат гарантирани заради множество рискове.

Управителят Риад Саламе обаче, цитиран от ливанския в. „Дейли стар“, отбеляза, че разбира „значимата роля“, която ще играят дигиталните валути в бъдеще.

Източник: Дневник

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: