Историческите хроники за 2 януари

Следвайки историческите факти, не можем да не започнем статистиката за тази дата с 1443 г, когато по време на Варненския кръстоносен поход край Куновица кръстоносците извоюват победа над турците. Пленени са важни турски военачалници, както и зетят на султан Мурад II, Махмуд бей.

 

 

 

 

 

На този ден през 1635 г. Френската академия е факт, благодарение на кардинал Ришельо, въпреки че за официална дата се споменава 22 февруари. Академиците в тази академия се наричат „безсмъртни“, тъй като се избират пожизнено. Отличителен знак на академиците е зеления франк.

Целта на академията е да се изучава френския език и литература, както и формирането на езиковите и литературни норми, но не е рядкост сред академиците да видим и изявени политици и военни.

 

 

 

 

 

На тази дата през 1757 г Великобритания вече е господар на индийската Калкута.

През 1757 г. Джорджия влиза в списъка на Американските щати като номер 4.

През 1835 г. Васил Априлов инициира откриването на първото взаимно училище в България. Като учител е назначен Неофит Рилски. В училището се преподават граматика, хигиена, нравоучение, история, география, аритметика, естествознание и вероучение.

 

 

 

 

 

През 1839 г. за пръв път е направена снимка на Луната. Неин автор е Луи Дагер, френски художник и фотограф.

На този ден през 1891 г в България се прави първото оперно представление. То е организирано в читалище „Славянска беседа“ в столицата.

През 1912 г. на софийската, пловдивската и плевенската гара са монтирани първите телефони.

През 1958 г започва да функционира първата българска подземна електроцентрала – ВЕЦ Батак.

 

 

 

 

 

През 1959 г. е изстрелян първия в света изкуствен спътник на Луната. Това става от космодрума Байконур. Спътникът се нарича „Луна 1“.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: