Историческите хроники за 2 януари

Следвайки историческите факти, не можем да не започнем статистиката за тази дата с 1443 г, когато по време на Варненския кръстоносен поход край Куновица кръстоносците извоюват победа над турците. Пленени са важни турски военачалници, както и зетят на султан Мурад II, Махмуд бей.

 

 

 

 

 

На този ден през 1635 г. Френската академия е факт, благодарение на кардинал Ришельо, въпреки че за официална дата се споменава 22 февруари. Академиците в тази академия се наричат „безсмъртни“, тъй като се избират пожизнено. Отличителен знак на академиците е зеления франк.

Целта на академията е да се изучава френския език и литература, както и формирането на езиковите и литературни норми, но не е рядкост сред академиците да видим и изявени политици и военни.

 

 

 

 

 

На тази дата през 1757 г Великобритания вече е господар на индийската Калкута.

През 1757 г. Джорджия влиза в списъка на Американските щати като номер 4.

През 1835 г. Васил Априлов инициира откриването на първото взаимно училище в България. Като учител е назначен Неофит Рилски. В училището се преподават граматика, хигиена, нравоучение, история, география, аритметика, естествознание и вероучение.

 

 

 

 

 

През 1839 г. за пръв път е направена снимка на Луната. Неин автор е Луи Дагер, френски художник и фотограф.

На този ден през 1891 г в България се прави първото оперно представление. То е организирано в читалище „Славянска беседа“ в столицата.

През 1912 г. на софийската, пловдивската и плевенската гара са монтирани първите телефони.

През 1958 г започва да функционира първата българска подземна електроцентрала – ВЕЦ Батак.

 

 

 

 

 

През 1959 г. е изстрелян първия в света изкуствен спътник на Луната. Това става от космодрума Байконур. Спътникът се нарича „Луна 1“.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: