Какво се е случило на 1 януари?

Винаги е любопитно да се върнеш години назад, за да разбереш какво точно се е случило на същата дата в света. Ето какви събития са били отбелязани на 1 януари.

През 46 г.пр.н.е започва да действа Юлианският календар. След като завладели  Египет, римляните научили за този начин на изчисляване на времето и Цезар го налага и в Рим. След като Созиген, математик от Александрия, създава римски вариант на календара и е наречен Юлиански. Той отбелязва 1 януари като пръв ден в годината.

През 404 г. е организиран последният гладиаторски бой в древен Рим.

През 630 г. Мека е завладяна от Мохамед без кръвопролития.

През 1801 г. на този ден е открит 1-Церера от италианският астроном Джузепе Пиаци. Това е едновременно най-малката планета-джудже в нашата система и най-големият астероид.

През 1801 г. се поставя основата на Обединеното кралство със съюза между Ирландия и Великобритания.

През 1905 г. започва да функционира Транссибирската магистрала, която свързва Европейска Русия с далечните източни части – Монголия, Китай.

През 1925 г. Едуин Хъбъл официално информира за открити галактики, които е намират извън Млечния път.

През 1970 г. за пълнолетни вече се считат 18 годишните, а преди са били 21 годишните.

През 1993 г. Чехословакия дава живот на две независими държави – Чешка република и Словакия.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: