Какво се е случило на 14 януари?

Трудно е в забързаното ни ежедневие да отделяте време и да се връщате в хрониките от миналото, за да разберете какви исторически събития са се случили на 14 януари. Ние сме се постарали да ви улесним в стремежа ви да сте информирани.

На този ден през 1690 г е бил създаден кларинетът. Това се случва в Германия. Йохан Кристоф Денер го прави по модел на старинен френски инструмент. Кларинетът на Денер бил с опростено устройство, имал 7 отвора за пръстите, както и две клапи. Иван Мюлер през 1825 г прави подобрение на инструмента.

Според историческите сведения във Франция този инструмент се използва за пръв път през 1751 г. в операта  „Акант и Кефиз”  от Жан Филип Рамо.

През 1897 г най- високият връх в Западното и Южното полукълбо Аконкагуа и най-високият изгаснал вулкан в света е изкачен за пръв път. Той се намира в Андите и е висок 6962 м.

През 1901 г. по софийските улици тръгва първият трамвай, задвижван от електричество. Неговият маршрут в началото е от гарата до днешния пл. „Славейков”. Имало билети за първа и втора класа и много желаещи да се возят.

През 1994 г България става член в инициативата „Партньорство за мир” на НАТО.

През 2005г на този ден сондата „Касини-Хюйгенс” успява да достигне повърхността на Титан.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: