Какво се е случило на 14 януари?

Трудно е в забързаното ни ежедневие да отделяте време и да се връщате в хрониките от миналото, за да разберете какви исторически събития са се случили на 14 януари. Ние сме се постарали да ви улесним в стремежа ви да сте информирани.

На този ден през 1690 г е бил създаден кларинетът. Това се случва в Германия. Йохан Кристоф Денер го прави по модел на старинен френски инструмент. Кларинетът на Денер бил с опростено устройство, имал 7 отвора за пръстите, както и две клапи. Иван Мюлер през 1825 г прави подобрение на инструмента.

Според историческите сведения във Франция този инструмент се използва за пръв път през 1751 г. в операта  „Акант и Кефиз”  от Жан Филип Рамо.

През 1897 г най- високият връх в Западното и Южното полукълбо Аконкагуа и най-високият изгаснал вулкан в света е изкачен за пръв път. Той се намира в Андите и е висок 6962 м.

През 1901 г. по софийските улици тръгва първият трамвай, задвижван от електричество. Неговият маршрут в началото е от гарата до днешния пл. „Славейков”. Имало билети за първа и втора класа и много желаещи да се возят.

През 1994 г България става член в инициативата „Партньорство за мир” на НАТО.

През 2005г на този ден сондата „Касини-Хюйгенс” успява да достигне повърхността на Титан.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: