Какво се е случило на 15 януари?

Днес любопитната ни хроника продължава със събитията от 15 януари. Ще се върнем столетия назад, за да си припомним ключови събития, променили света.

На 15 януари през 1582 г. година Ливония и Естония са предадени на Полша. След това Русия няма повече излаз на Балтийско море и това продължава цели 12 години.

През 1759 г. отваря врати „Британският музей“. И до днес той е един от най-големите и богати мизеи в световен мащаб.

Ханс Слоън подарява на Великобритания своята огромна колекция от 71 000 предмета. Парламентът дава име на колекцията  – „Британски музей“ и я позиционира в къща на име Мотагю Хаус. През 1824 г. музеят се мести в по-голяма къща, тъй като колекцията непрекъснато нараства.

В самото начало колекцията е била с находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и др. Днес в музея има над 6 милиона обекта от културната история на човечеството. Там могат да се видят египетски мумии, Розетския камък, мраморите на Елгин и всякакви други съкровища, а библиотеката притежава повече от 7 милиона тома печатни произведения, 70 000 ръкописи 100 000 свитъка и др.

През 1892 г. официално са публикувани баскетболните правила от Джеймс Нейсмит. Същата година се играе и първият официален баскетболен мач. Топката тогава била кафява, по-късно се променя в оранжева.

На 15 януари през 1925 г. е открита сградата на Пентагона. Тя е най-голямата административна сграда в световен мащаб.

През 1969 г. е изстрелян руския космически кораб „Союз5“.

На този ден през 1970 г, на чело на Либия застава Муамар ал-Кадафи. Кадафи е на 27 годишна възраст и ръководи преврат срещу настоящия крал, който е на 80 години.

На този ден през 1975 г. Ангола е провъзгалсена за независима държава.

През 1992 г. е призната независимостта на Словения и Хърватия.

През 2001 г. енциклопедията Уикипедия стартира в Интернет. Неин основател е Джими Уейлс. Всеки може да я допълва и редоктира.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: