Какво се е случило на 16 януари?

16 януари е ден като всички останали от календара. Не е белязан с някакъв празник. Все пак днес можем с уважение можем да си спомним за легандарните Бийтълс, тъй като днес е международен ден на групата. Какво друго се е случило във времето назад на днесшния ден?

През 1547 г Иван Грозни обявява себе си за цар на Русия. Той е прочут със странното си поведение и масовия терор в страната. В действителност той модернизира държавното управление, прави реконструкция на съдебния кодекс, внедрява постоянна армия, поставя основите на крепостничеството.

През 1581 г. англиканството е узаконено като държавна религия от ангглийския парламент.

През 1707 г е ратифициран договора за обединението на Шотландия и Англия. На бял свят се появява Великобритания.

През 1724 г в Русия се забраняват уговорените бракове. Основен инициатор е Петър I.

През 1909 г. е определено местонахождението на южния магнитен полюс. Заслуга за това има експедицията на Ърнест Шакълтън.

През 1920 г се въвежда сухия режим в САЩ. Това става възможно благодарение на 18-та поправка на конституцията.

През 1957 г. е открит  „The Cavern club”. В него „Бийтълс” прави соя дебют, а през 2001 16 януари е обявен за международен ден на групата.

През 1969 г на този ден в Прага се самозапалва Ян Палах. Палах е 20 годишен студен, който е против навлизането на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: