Какво се е случило на 21 януари?

Събитията от миналото вероятно са известни на мнозина, но тук сме събрали част от тези, които са се случили на 21 януари. Целта ни е не само да ви забавляваме, но и да попълним липсващите парчета от знанията ви по история. Освен, че 21 януари е международен ден на прегръдката, ето какво се е случило назад в миналото.

През 1506 г. папа Юлий II нарежда да бъде създадена армия на Ватикана. Това е т.нар. Швейцарска гвардия. Още през 1479 г при папа Сикст IV има опит да бъде създадена такава армия. Армията на Ватикана е представлявала главната въоръжена сила на държавата. Заради бедността на населението на Швейцарците, те основно работели като наемни воини. Папа Юлий II ги смята за добри и смели войници, които не се интересували от политика и интриги. Точно поради тези причини той се доверил точно на тях.

През 1793 г. е обезглавен френския крал Луи XVI, който е обявен за виновен в държавна измама от участниците във Френската революция.

През 1872 г. Панарет Пловдивски, Иларион Ловчански и Иларион Макариополски – български владици –  са изпратени на заточение в Измит, в съответствие със заповедта на Високата порта.

През 1880 г. в България е учредено Статистическо отделение при Правосъдното министерство.

През 1890 г. заговорът на майор Коста Паница за убийството на княз Фердинанд I и Стефан Стамболов е разкрит и Паница е осъден и разстрелян.

 

През 1901 г. на 81 години умира кралица Виктория. На престола след нея сяда Едуард VII. Той е пръв от фамилията Сакс-Кобург-Гота.

През 1911 г. е изолиран първият онкогенен вирус, причиняващ саркома при кокошките. Автор на това дело е американският лекар Франсис Раус.

През 1926 г. в Ленинград отварят царските гробове и изваждат заровените с телата скъпоценности. Бижутата са предадени на руските власти.

През 1945 г. за екзарх на България е избран Стефан. Това е първият екзарх след 1915 г.

През 1948 г. е учредено Дружество за ООН в Народна република България. Негов председател е Георги Наджаков.

През 1954 г в действие е пусната първата подводница, задействана от атомен реактор. Името й е Наутилус. Тя е първият плавателен съд, достигнал до Северния полюс.

The atomic-powered submarine USS Nautilus hits the water in the Thames river at Groton, Conn., Jan. 21, 1954, at the official launching. Mrs. Dwight D. Eisenhower christened the craft moments earlier. (AP Photo/stf)

През 1966 г членът на Бийтълс, Джордж Харисън, се жени за фотомодела Пати Бойд.

През 1976г става факт първият полет със свръхзвуковия самолет Конкорд.

През 2011 г Пол Маккартни официално е признат за милиардер. Това е първият музикант с подобно финансово състояние.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: