Какво се е случило на 3 януари?

Винаги е интересно да се върнеш векове назад във времето и да заживееш с духа на миналите поколения. Ето какви събития са се случили на 3 януари през годините!

Днес ще започнем с 1431 г, когато херцогът на Бургундия предава Жана д‘Арк на англичаните за сумата от 10 000 франка. Жана д‘Арк е изгорена на кладата в обвинение за ерес. Това обвинение е свалено 25 години след смъртта й и е провъзгласена за светица.

 

 

 

През 1496 г. Леонардо Давинчи се опитва да лети с летателен апарат, конструиран от него самия, но безуспешно. Дори минути преди смъртта си споделя, че единственото нещо, за което съжалява, е че не е успял да полети.

 

 

 

 

През 1521 Папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутър.

През 1793 г Канада забранява робството.

През 1870 г стартира стрителството на Бруклинския мост.

 

 

 

 

През 1871 в САЩ получава своя патент маргарина. Може и да ви е чудно, но дори и днес мараринът е най-използвания хранителен продукт в световен мащаб.

Според фактите Луи Наполен III обявява награда за създаването на добър заместител на маслото през 60-те години на 19 в. С това се справя успешно  Иполит Меж-Морис, който създава „олеомаргарин”, останал по късно с името маргарин.

 

 

 

 

През 1880 г става факт първият градоустройствен план на София. Негов автор е Иржи Прошек, чешки строителен инженер.

През 1902 г е съставено 23-то правителство на България.

През 1907 се открива сградата на Народния театър в София, строителството на която струва 1 500 000 пари.

 

 

 

 

През 1956 г възниква пожар на върха на Айфеловат кула, който има унищожително действие.

През 1957 г официално е обявено откриването на причинителя на рак в тютюневия дим. Това е оповестено от Нгуен Бу Хои, френски химик с виетнамски произход.

През 1987 г в Залата на славата на рокедрола за пръв път е увековечена жена. Това е великата Арета Фракнклин, която има 20 статуетки Грами.

 

 

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: