Какво се е случило на 3 януари?

Винаги е интересно да се върнеш векове назад във времето и да заживееш с духа на миналите поколения. Ето какви събития са се случили на 3 януари през годините!

Днес ще започнем с 1431 г, когато херцогът на Бургундия предава Жана д‘Арк на англичаните за сумата от 10 000 франка. Жана д‘Арк е изгорена на кладата в обвинение за ерес. Това обвинение е свалено 25 години след смъртта й и е провъзгласена за светица.

 

 

 

През 1496 г. Леонардо Давинчи се опитва да лети с летателен апарат, конструиран от него самия, но безуспешно. Дори минути преди смъртта си споделя, че единственото нещо, за което съжалява, е че не е успял да полети.

 

 

 

 

През 1521 Папа Лъв X отлъчва от църквата Мартин Лутър.

През 1793 г Канада забранява робството.

През 1870 г стартира стрителството на Бруклинския мост.

 

 

 

 

През 1871 в САЩ получава своя патент маргарина. Може и да ви е чудно, но дори и днес мараринът е най-използвания хранителен продукт в световен мащаб.

Според фактите Луи Наполен III обявява награда за създаването на добър заместител на маслото през 60-те години на 19 в. С това се справя успешно  Иполит Меж-Морис, който създава „олеомаргарин”, останал по късно с името маргарин.

 

 

 

 

През 1880 г става факт първият градоустройствен план на София. Негов автор е Иржи Прошек, чешки строителен инженер.

През 1902 г е съставено 23-то правителство на България.

През 1907 се открива сградата на Народния театър в София, строителството на която струва 1 500 000 пари.

 

 

 

 

През 1956 г възниква пожар на върха на Айфеловат кула, който има унищожително действие.

През 1957 г официално е обявено откриването на причинителя на рак в тютюневия дим. Това е оповестено от Нгуен Бу Хои, френски химик с виетнамски произход.

През 1987 г в Залата на славата на рокедрола за пръв път е увековечена жена. Това е великата Арета Фракнклин, която има 20 статуетки Грами.

 

 

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: