Какво се е случило на 6 януари?

Днешният ден е белязан от множество събития и поводи за празници в световен и национален мащаб. Днес българите празнуват Йорданов ден по уникален начин. Нека честитим имения ден на всички именници.

На този ден през 1848 г е роден великият български поет и революционер Христо Ботев.

 

 

 

Но да започнем със статистиката!

Десет години по-рано – през 1838 г Самюъл Морз създава електрическия телеграф. Този апарат прави възможно в рамките на часове да бъде пренасяне информация за важни събития по света, за което преди са били нужни дни и седмици.

 

 

 

През 1912 г. САЩ вече има своя 47 щат – Ню Мексико.

В новия век – през 1930 г се е състояло първото придвижване на автомобил, задвижван от дизелов двигател, а през 1936 г. вече има серийно производство на дизелов автомобил – „Мерцедес Бенц 260D”.

 

 

 

През 1939 г. става известно откритието на Ото Хан за разпадането на ядрото на атома.

 

 

 

През 1942г. компанията „Пан Америка“ получава разрешение за осъществяване на околосветски полети. Преди това въздушните превози са се използвали предимно за пренасяне на пощата, а не за пренасяне на пътници. „Пан Америка“ прави пътуването на пътници по въздух факт през 1939г., използвайки Боинг 314.

През 1950 г. Китайската народна република е призната от САЩ, а това поставя началото на добри дипломатически отношения.

През 1971 е синтезиран соматотропинът – хормон на растежа. Това се случва в САЩ. Установено е, че стимул за синтеза е светлината.

През 1994 г. Нанси Керигън, американска фигуристка, е нападната и наранена в левия крак от съперничката си Тоня Хардинг.

 

 

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: