Какво се е случило на 9 януари?

Продължаваме да се интересуваме живо от събитията, които са се случили на днешна дата – 9 януари –  в годините, назад в историята. Някои от читателите може и да са били свидетели на някои от тях, но има и такива, за които можем да научим единствено от историческите хроники.

През 1768 г. в Лондон отваря врати първият амфитеатрален цирк. Идеята за това оформление на цирка, съществуващо и до днес е на Филип Астли, английският кавалерист и старши сержант.

 

 

 

През 1882 г. известният писател и драматург Оскар Уайлд представя своята първа лекция в Ню Йорк на тема „Английският ренесанс в изкуството”.

 

 

 

 

За феновете на футбола ще е любопитно да разберат, че на днешния ден през 1900 г. в Рим бележи началото си футболния клуб Лацио. Офицерът Луиджи Бигиарели дава идеята за името на клуба. Освен, че това е първият сформиран футболен отбор от Рим, Лацио е и пръв в Централна и Южна Италия.

 

 

 

 

През 1909 г. Ърнест Шакълтън достига най-близо до Южния полюс от всички свои предшественици.

През 1929 г. за пръв път влиза в употреба суров пеницилин във вид на лекарство. Това се случва в Лондон.

През 1941 г. полита за пръв път британски бомбардировач Авро Ланкастър, един от най-сполучливите и успешни английски бомбардировачи.

 

 

 

През 1969 г. се прави пробен полет на първообраза на „Конкорд”.

През 1989 г. в продажба влиза игралната конзола Sega Genesisis. Тази система става една от най-известноте игрални конзоли на всички времена.

 

 

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

×
%d блогъра харесват това: