Какво се е случило на 9 януари?

Продължаваме да се интересуваме живо от събитията, които са се случили на днешна дата – 9 януари –  в годините, назад в историята. Някои от читателите може и да са били свидетели на някои от тях, но има и такива, за които можем да научим единствено от историческите хроники.

През 1768 г. в Лондон отваря врати първият амфитеатрален цирк. Идеята за това оформление на цирка, съществуващо и до днес е на Филип Астли, английският кавалерист и старши сержант.

 

 

 

През 1882 г. известният писател и драматург Оскар Уайлд представя своята първа лекция в Ню Йорк на тема „Английският ренесанс в изкуството”.

 

 

 

 

За феновете на футбола ще е любопитно да разберат, че на днешния ден през 1900 г. в Рим бележи началото си футболния клуб Лацио. Офицерът Луиджи Бигиарели дава идеята за името на клуба. Освен, че това е първият сформиран футболен отбор от Рим, Лацио е и пръв в Централна и Южна Италия.

 

 

 

 

През 1909 г. Ърнест Шакълтън достига най-близо до Южния полюс от всички свои предшественици.

През 1929 г. за пръв път влиза в употреба суров пеницилин във вид на лекарство. Това се случва в Лондон.

През 1941 г. полита за пръв път британски бомбардировач Авро Ланкастър, един от най-сполучливите и успешни английски бомбардировачи.

 

 

 

През 1969 г. се прави пробен полет на първообраза на „Конкорд”.

През 1989 г. в продажба влиза игралната конзола Sega Genesisis. Тази система става една от най-известноте игрални конзоли на всички времена.

 

 

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: