Какъв е мотивът на Саудитска Арабия за сближаване с Русия?

Сближаването между Саудитска Арабия и Русия разбърква картите в Персийския залив. А може би и повече от това…

Когато крал Салман бин Абдулазиз ал-Сауд стъпи за пръв път на руска земя в началото на октомври, въпреки малък технически проблем със стълбичката на самолета му, Саудитска Арабия отправи много силен знак към света, особено към САЩ. Защото визитата на саудитския крал в Русия е историческа. Съветският съюз е първият, който признава Саудитска Арабия през 1926 г., но въпреки това нито един саудитски ръководител не е посещавал СССР, а после и Русия. Освен това отношенията между двете държави са доста конфликтни през последните години – различни са позициите им за Сирия и Йемен, например.

И въпреки това Владимир Путин и крал Салман, чиято страна е традиционен съюзник на Вашингтон, подписаха важни военни и енергийни споразумения за милиарди долари.

Едно от тях открива пътя пред саудитците за доставка на руска противоракетна система С-400, въпреки че Саудитска Арабия вече поръча американската система ТААД.

Руско-саудитското споразумение предвижда също закупуването на руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет-ЕМ“, системи ТОС-1А, автоматични гранатометни системи АГС-30 и автомати „Калашников“ АК-103″.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Ако тези договорености бъдат потвърдени – защото анализаторите от френското издание La Tribune изпитват известни съмнения, те преследват две ясни цели.

На първо място трябва да се спомене блокът Иран-Ирак-Сирия-Хизбула, който е традиционен съюзник на Русия. Саудитска Арабия е наясно, че никога няма да може да раздели този блок, но и също, че чрез Русия получава важен канал за комуникация, който може да послужи например при обтегнатите отношения с Йемен и Бахрейн. За Саудитска Арабия този канал струва няколко милиарда, отбелязват анализаторите

На второ място е петролът. Сближаването между Москва и Рияд може да се окаже ключово за овладяване на падащите цени на петрола. Цел на Саудитска Арабия е да хармонизира световната петролна политика, дори на фона на действията на САЩ, които продължават да увеличават производството на „черно злато”. Рияд се придържа към количествата и цените на ОПЕК, но не може да влияе върху други производители на петрол като Иран, Венецуела и Алжир, които пък са съюзници на Русия.

Какво печели Русия? Като начало тя прави пробиви в традиционни американски бастиони (ОАЕ, Турция, Саудитска Арабия), като същевременно продължава да подкрепя своите съюзници (Сирия, Иран, Ирак, Египет). Руско-саудитското сближаване е пореден знак за растящата роля на Москва в Близкия Изток.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Източник: economynews

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: