Какъв е мотивът на Саудитска Арабия за сближаване с Русия?

Сближаването между Саудитска Арабия и Русия разбърква картите в Персийския залив. А може би и повече от това…

Когато крал Салман бин Абдулазиз ал-Сауд стъпи за пръв път на руска земя в началото на октомври, въпреки малък технически проблем със стълбичката на самолета му, Саудитска Арабия отправи много силен знак към света, особено към САЩ. Защото визитата на саудитския крал в Русия е историческа. Съветският съюз е първият, който признава Саудитска Арабия през 1926 г., но въпреки това нито един саудитски ръководител не е посещавал СССР, а после и Русия. Освен това отношенията между двете държави са доста конфликтни през последните години – различни са позициите им за Сирия и Йемен, например.

И въпреки това Владимир Путин и крал Салман, чиято страна е традиционен съюзник на Вашингтон, подписаха важни военни и енергийни споразумения за милиарди долари.

Едно от тях открива пътя пред саудитците за доставка на руска противоракетна система С-400, въпреки че Саудитска Арабия вече поръча американската система ТААД.

Руско-саудитското споразумение предвижда също закупуването на руски противотанкови ракетни комплекси „Корнет-ЕМ“, системи ТОС-1А, автоматични гранатометни системи АГС-30 и автомати „Калашников“ АК-103″.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Ако тези договорености бъдат потвърдени – защото анализаторите от френското издание La Tribune изпитват известни съмнения, те преследват две ясни цели.

На първо място трябва да се спомене блокът Иран-Ирак-Сирия-Хизбула, който е традиционен съюзник на Русия. Саудитска Арабия е наясно, че никога няма да може да раздели този блок, но и също, че чрез Русия получава важен канал за комуникация, който може да послужи например при обтегнатите отношения с Йемен и Бахрейн. За Саудитска Арабия този канал струва няколко милиарда, отбелязват анализаторите

На второ място е петролът. Сближаването между Москва и Рияд може да се окаже ключово за овладяване на падащите цени на петрола. Цел на Саудитска Арабия е да хармонизира световната петролна политика, дори на фона на действията на САЩ, които продължават да увеличават производството на „черно злато”. Рияд се придържа към количествата и цените на ОПЕК, но не може да влияе върху други производители на петрол като Иран, Венецуела и Алжир, които пък са съюзници на Русия.

Какво печели Русия? Като начало тя прави пробиви в традиционни американски бастиони (ОАЕ, Турция, Саудитска Арабия), като същевременно продължава да подкрепя своите съюзници (Сирия, Иран, Ирак, Египет). Руско-саудитското сближаване е пореден знак за растящата роля на Москва в Близкия Изток.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Източник: economynews

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: