Лондон получи съболезнования от света, но за Санкт Петербург – мълчание!

Терористичните атаки в Западна Европа или САЩ получават голямо внимание, но много по-честите и по-смъртоносни атаки в мюсюлманския свят и в Русия  често отминават почти незабелязани. Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на терористични атаки.

Съболезнования за жертвите в Сант Петербург

Пред лондонския дворец Уестминстър, емблематичния дом на британския парламент на 22 март  мъж нападна цивилни и полицаи. Убийството на  четирима души в нападението бе определено като терористичен акт. Извършителят бе застрелян от полицията.

Порой от шок и мъка предизвика нападението из целия свят. Световни лидери изразиха съпричастност с хората в Лондон; президентът Тръмп изрази съболезнованията си в Тwitter, броени часове след атаката.

Световноизвестни обекти в Берлин, Париж и Тел Авив почетоха паметта на жертвите на атаката, като бяха осветени в цветовете на британското знаме или угасиха светлините си, пише „Вашингтон пост“.

В понеделник,  две седмици след лондонското нападение бе извършена терористична атака в Санкт Петербург – избухна бомба във вагон на метрото. Най-малко 14 души бяха убити и десетки ранени в експлозията. Нови заплахи и съобщения, че е намерено второ взривно устройство, притесниха втория по големина град на Русия.

Но атаката срещу Русия не привлече вниманието на запада като атаката над Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора. Твърде малко изрази на съпричастност имаше в социалните медии, не се споделяха снимки в знак на почит. Някои световни лидери поднесоха съболезнования, но реакциите им бяха по-сдържани, отколкото при предишни атаки в Лондон.

Доналд  Тръмп запази мълчание в Тwitter за нападението в Санкт Петербург, макар че рядко пропуска възможност да пусне бърз туит в отговор на терористични нападения, когато се подозира, че се дължат на ислямистки екстремизъм. Вместо това Белият дом официално прочете съдържанието на обаждането на Тръмп до руския президент Владимир Путин. Тръмп каза, че нападението е „ужасно нещо“, но едва след като бе запитан за него от журналисти.

Твърде малко почитания на паметта на жертвите от Санкт Петербург имаше по света.

Бранденбургската врата в Берлин бе осветена в цветовете на британското знаме след нападението в Лондон. През последните години тази знакова структура бе осветявана и с цветовете на израелското, турското и френското знаме след терористични нападения, а след ужасяващата стрелба в нощен гей клуб в Орландо монументът бе осветен в цветовете на дъгата.Но руските жертви не бяха почетени по този начин. Говорител на общината на Берлин впоследствие каза на местни журналисти, че подобна илюминация се извършва само след нападения в побратимени градове или „места, с които Берлин има специални отношения“.

В Париж, Айфеловата кула угаси светлините си след нападението в Лондон и даде почит след други терористични нападения. Но нападението в Санкт Петербург в понеделник вечерта не беше отбелязано. Едва след  отправени критики, кметът на Париж Ан Идалго обяви след един ден, че светлините на кулата ще бъдат намалени в памет на жертвите в Русия.

Кметството на Тел Авив бе една от малкото сгради в чужбина, които почетоха жертвите в Санкт Петербург, осветявайки се в цветовете на руското знаме. То постъпи по същия начин с британските жертви.

Липсата на международно съчувствие не остана незабелязана от наблюдателите. Руските държавни медии RT и „Спутник“ отбелязаха, че нито Айфеловата кула, нито Бранденбургската врата са почели жертвите от Санкт Петербург в понеделник.

Потребители в социални медии в Русия и други страни заявиха, че Западът прилага двоен стандарт, когато реагира на терорестични атаки.

Терористичните атаки в Западна Европа или САЩ обикновено получават голямо и почти мигновено внимание, но много по-честите и обикновено много по-смъртоносни атаки в мюсюлманския свя, в Русия  често отминават почти незабелязани.

Самоубийствените атентати на „Ислямска държава“ в Багдад не карат много хора да сменят снимката си в профила във Facebook с тази на иракското знаме, дори когато са убити стотици цивилни.

Проблемът за руснаците се изостря от спорната международна репутация на страната им. Тръмп, макар да е изразявал желание за по-близки отношения с Путин, се предполага, че не е искал да бъде свързван с Русия в този момент. Руските военни действия в Украйна и Сирия вяроятно влияят на начина, по който мнозина възприемат нападенията срещу руснаци.

През последните повече от 20 години Русия е понесла няколко смъртоносни нападения. Парадоксалное, че дългият опит на Русия с тероризма я прави дори по-малко симпатична за чужденците. Тя е претърпяла най-много терористични нападения от която и да е европейска държава от 1970 г. насам, но руската държава често е реагирала грубо и непохватно на тези атаки

Известната  теория на конспирацията гласи, че бомбените нападения в жилищни блокове в Русия през 1999 г., в които бяха убити над 300 души, всъщност са били дело на държавата и са имали за цел да направят Путин президент и да оправдаят нова война с чеченските бунтовници. Много руснаци  мислят, че държавата е замесена в бомбения атентат в Санкт Петербург, но не дават доказателства в подкрепа на твърдението си.

Липсата на международна реакция и ширещите се теории на конспирацията след нападението от понеделник смущават дори някои критици на Кремъл, макар и да има разбиране към руското държавно управление . Роденият във Великобритания експерт по руска сигурност Марк Галеоти вчера написа във в. „Москоу таймс“, че видимата международна апатия единствено „помага на тезата на Кремъл, която много пъти е бил използвана с далеч по-малко основания“ – а именно, че Западът иска на руснаците да им се случват лоши неща.

Международната реакция пропуска и факта, че жертвите на атаката от понеделник бяха обикновени руснаци, които живеят във велик, творчески активен и подчертано европейски град. И тези жители на Санкт Петербург реагираха на атаката със състрадание и солидарност, като предлагаха безплатен превоз на засегнати пътници на метрото или се редяха на опашка да даряват кръв за пострадалите.

Всички хора биха се гордели с такава реакция – без значение дали живеят в Русия, във Великобритания или другаде.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: