Министерство на правосъдието в Русия: „Свидетели на Йехова“ са в нарушение на закона за борба с екстремизма

Министерството на правосъдието обясни, че става въпрос за забраната за кръвопреливане на болни членове на организацията след консултация с лекар, съобщи ТАСС.

Религиозна организация Свидетели на Йехова

„Проверка на организацията разкри, че  дейността й е в нарушение на закона за противодействие на екстремизма, защото забранява на доктринална основа кръвопреливане на болни нейни членове въпреки препоръката на лекар“,  каза представител на Министерството на правосъдието и изиска да се прикрепи информацията и за друг  подобен случай. По време на среща на Върховния съд на Руската федерация  той заяви, че „Свидетели на Йехова“  настояват за собствената си изключителност, която също е подчинена на закона „за противодействие на екстремистка дейност“. На религиозната организация са наложени няколкократни предупреждения и са осъдени, но тя не е предприела никакви мерки, за да се справи със ситуацията“,  каза адвокатът на Министерството на правосъдието.

Представителите на „Свидетели на Йехова“ от своя страна заявиха, че тяхната вяра не забранява кръвопреливане. „Съдебното решение за преливане е необходимо да се провери от представители на Министерството на правосъдието, защото въпроса за лечение на определен човек и специфичен отказ за проникване в кръвта е предпочитание към друг метод на лечение“,  казал адвокатът им, като подчертал, че отказ от лечение е човешко право и не би трябвало да е  обявено за екстремистко.

Министерството смята, че дейността на „Свидетели на Йехова“ трябва да се прекрати, а имуществото на организацията и 395 регионални офиси да се конфискуват.

„С оглед на заплахата от организацията „Свидетели на Йехова“, Министерството на правосъдието е с искане да се забрани екстремистката дейност“, заключи представителят му. Говорителят на  „Свидетели на Йехова“ отговори, че организацията е готова да защити своите права във всички съдебни инстанции.

В съдебно дело министерството посочва нарушенията в изпълнението на дейностите на организацията, които са били открити по време на непланирана проверка. Нарушенията са  посочени във Федералния закон за противодействие на екстремистка дейност.

През октомври 2016 г. Министерството на правосъдието в Москва отправи предупреждение към Административен център на „Свидетелите на Йехова“ в Русия за екстремистка дейност. Съгласно законодателството на Русия, ако в определения срок не са елиминирани нарушенията или са разкрити нови доказателства за наличието на признаци на екстремизъм, организацията подлежи на ликвидация. На 16 януари в Москва градският съд потвърди предупреждението за екстремистка дейност на организацията.

„Свидетели на Йехова“ е международна религиозна организация, която се придържа към нетрадиционни тенденции в християнството. В Москва има 21 местни организации, три от които бяха елиминирани за екстремизъм.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: