Наистина ли е замърсен въздуха в София?

След като се вдигна невъобразим шум около замърсяването на въздуха в столицата, институциите се задействаха и започнаха с любопитни мерки за преодоляване на това състояние.

Специални екипи от общината бяха натоварени със задачата да следят какво горят жителите на столицата в печките си. Не всички имат привилегията да използват услугите на ТЕЦ София. Мнозина пък не могат да си позволят подобен лукс и използват най-евтиния вариант – печки на твърдо гориво. Тъй като българинът е достатъчно пестелив и изобретателен, мнозина експпериментират с горивото. Оказа се, че за отопление се използват стари дрехи, обувки, автомобилни гуми и всевъзможни ненужни предмети и вещи. Това неминуемо води до замърсяване на въздуха. Стигна се дотам, инспектори да обикалят столичните квартали и да събират изхвърлените стари гуми, за да не могат да бъдат изгорени.

Въпреки това, столичани масово се оплакват от мръсния въздух. Много хора твърдят, че се усещат саждите и праха във въздуха. Прането, което простират буквално почернява, а страдащите от хронични заболявания на дихателните пътища определено се чувстват зле.

Не е ясно дали заради Европредседателството или поради странни стечения на обстоятелствата, четвърти ден подред въздухът в столицата е наситен с фини прахови частици. Според данните от картата в реално време, на 9 януари над София въздухът е „ много лош“, а в повечето от местата в страната, които присъстват на картата, въздухът е само една степен под максимално лошия въздух. Според специалистите, основната причина за това е липсата на вятър и наличието на значителна мъгла в момента.

На 8 януари също са констатирани завишени нива на замърсеност на въздуха над столицата, като критични са били данните от „Надежда“ и „Хиподрума“. В страната два пъти надвишаващо допустимото е било замърсяването на въздуха над Плевен, Пловдив и Горна Оряховица.

От Столична община вдигат рамене и казват, че за момента нищо не може да бъде направено. Все още няма одобрен и приет Авариен план за случаите на високи стойности на замърсяване. Проектът за Авариен план в столицата предвижда намаляване на движението в централните части на града, поевтиняване на автобусните билети. Тъй като заседанието, на което може да бъде приет този план е едва в края на месеца, ще се наложи да чакаме това събитие със затаен дъх.

От известно време насам на сайта на Столична община се публикува актуална информация за запрашеността на въздуха от шест пункта с измервателни станции.

От няколко месеца работи проект, който дава шанс на всеки да получи актуална информация за състоянието на въздуха в много точки на света. Luftdaten.info стартира преди две години в Щутгард, Германия. Жителите на града се стремят да концентрират вниманието на обществеността към проблемите, които причинява мръсния въздух и бездействието на местните власти към проблема. Този проект вече функционира в 26 държави, сред които е и България.

АirBG.info е част от международния проект Luftdaten.info. Той дава шанс на всеки българин да се присъедини към екипа и да постави измервателна станция, където пожелае – в офиса, в дома си, на вилата. Така информацията ще се генерира от повече точки. Целта е да се монтират максимално количество станции на територията на цялата страна и непрекъснато да може да се следи праховото замърсяване.

На сайта airbg.info можете да се запознаете задълбочено с начина, по който можете да се присъедините към проекта. Така местните власти ще бъдат принудени да се съобразят с апела на обществеността и ще вземет мерки за намаляване на замърсяването на въздуха.

Всеки може да види актуалното състояние на въздуха в столицата в момента и да си направи извода ефективни ли са мерките, които се взимат.

One commentOn Наистина ли е замърсен въздуха в София?

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

×
%d блогъра харесват това: