Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях бяха много странни.

Червеи се сдобиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици почти останаха в тайна, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни огромни мехури.

Британски учени решиха да превърнат в биогориво огромната мазна буца, запушила лондонската канализация. Те очакваха да произведат 7500 л гориво от 250-метровата буца от мазнини и всякаква мръсотия.

Викингски воин, погребан с пълно бойно снаряжение в Швеция, се оказа жена. Това разкри ДНК анализ. Откритието повдигна въпроси за ролята на жените в обществото на викингите.

Учени откриха гелоподобни маси с диаметър 1 м край западния бряг на Норвегия. Те не могат да определят дали това е струпване на хайвер, евентуално от сепия, или нещо съвсем различно.

Шимпанзетата излизат в „отпуск по майчинство“, за да спасят бебета си, установиха учени от университета в Киото. Те наблюдаваха как мъжки убива бебето на майка веднага след раждането. При следващото си раждане същата маймуна избягва от стадото и така защитава малкото си.

Американски учени от Айова обясниха, че коктейлът „московско муле“, който съдържа водка, лайм и джинджифилова бира не трябва да се сипва в медни чаши, защото е много киселинен. Медта от чашата би могла да проникне в напитката и да предизвика отравяне.

Най-дълбоководният хищник е зъбата гущерова риба, попаднала случайно в мрежата на австралийски рибар. Тя се заравя в седимента на океанското дъно на дълбочина 1,000 до 2,500 м и чака жертвата й да приближи.

Двама физици от университета на Чикаго се опитаха да скрият откритието си от страх, че е много опасно. Те установиха, че две миниатюрни частици, наречени дънни кварки, на теория могат да се слеят със силен пламък. Той би могъл да доведе до три неща – по-голяма субатомна частица, друга частица, наречена нуклеон или до освобождаване на огромна енергия във Вселената. Тази експлозия би била по-силна от реакциите на ядрен синтез във водородните бомби. По-късно обаче се оказа, че третият вариант не е възможен.

Климатолози от Йейл установиха, че древноегипетската династия на Птолемеите, която приключва със смъртта на Клеопатра, може да е западнала заради вулкани, изригнали в Северното полукълбо. Плътните облаци от прах и газове от тях се отразяват на температурата и времето години наред. Те прекъсват мусоните и заради сушата настъпва глад, предизвикал политически безредици.

Може да звучи странно, но когато човек учи, мозъкът развива нови клетки, а след това бързо убива някои от тях в нещо като невронна касапница. Идеята беше предложена през 2017 г. от учени от института „Макс Планк“ за човешко развитие в Берлин като обяснение защо мозъкът набъбва и се свива в процеса на учене. Избиването на невроните не е толкова страшно, колкото звучи. Мозъкът просто се освобождава от клетки, които прецени, че не са съществени за запомняне на новите знания.