Принцът на Дубай притежава гравиран нож от сопотски майстор

Оръжия, изработени от сопотски майстор, получават като подарък различни крале и принцове от целия свят.

Мъжът от града на Иван Вазов продължава да практикува един от малкото стари занаяти – гравиране върху оръжие. Ножове, пистолети и револвери са част от предметите, които успява да гравира майстор Евгени Димов. Близо две десетилетия той се занимава с този занаят. Негови изделия се намират в колекциите на различни кралски особи.

„Украсявал съм арбалет за краля на Йордания. Принцът на Дубай има също мой нож в неговата колекция. Това не са мои контакти, а фирми, които поръчват нещо да се дари.”, споделя Евгени Димов. Освен върху дърво, майсторът може да работи и върху метал. Сега той  за първи път среща предизвикателството да гравира върху лък.

„Това се прави в момента, тука е украсено, а това е инкрустация, тук ще има инкрустирано животно”, казва майсторът. Всеки гравиран предмет от Евгени Димов е уникален. Върху оръжията той най-често гравира животни. Споделя, че работата е бавна, но резултатът накрая е впечатляващ.

„Като всяко дете и аз съм си мечтал да бъда космонавт, пожарникар… но винаги съм имал интерес към украсените неща, самият пазар ме насочи”, казва още Евгени. Всяка творба на майстора от Сопот е белязана с неговия  монограм и притежава сертификат за уникалност.

Източник: Blitz.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: