Рекс Тилърсън: Ракетният удар в Сирия не е само наказание, но и предупреждение

Ракетният удар в Сирия е предупреждение
Ракетният удар в Сирия е предупреждение

Рекс Тилърсън предупреди, че нападението в Сирия е послание

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ, каза, че извършеният ракетен удар в Сирия е не само наказание за използването на химическо оръжие над мирното население, но и предупреждение към всички държави, които нарушават международните норми.

Без да се споменава конкретна държава, става ясно, че се визира и Северна Корея. Тилърсън смело отправи заплаха към всяка друга държава в света, която не спазва ангажиментите си и се превръща в заплаха за останалите, ще получи съответния отговор.

Той сподели, че голяма тревога в момента е севрнокорейската програма за балистични ракети. Подчертано бе, че ако се окаже, че корейците разработват междукомтинентална ракета, САЩ ще са принудени да работят върху развитие в тази насока.

Тилърсън каза, че дори Китай осъзнават опасността, идваща от Северна Корея. Той изрази надежа, че ще се спогодят с Китай за съвместна работа за промяна по отношение на политиката на асеверна Корея. Дори подчерта, че президентът на Китай е на мнение, че обстановката в Северна Корея се изостря и вероятно ще се наложи да се вземат необходимите мерки.

Тилърсън изказа сумнение, че Русия се е провалила в дейността си по обезвреждане химическите оръжия на Сирия и така се е достигнало до нападението с бойният отровен газ зарин. Русия не бе обвинене в пряко участие в химическото нападение, тъй като нямало „твърди доказателства“ за съучастничество. Затова сега се очаква Русия да вземе твърдо решение за съюза си с Асад.

Тилърсън каза, че при предстоящото си посещение в Русия планира да дискутира този проблем. Редно е, според него, след като са съюзници на Асад, руснаците да упражняват по-голямо влияние над него.

Припомняме, че сирийците отричат да са използвали химическо оръжие, а руснаците определиха удара с американските ракети като агресия срещу суверенитета на една държава.

Тикърсн изрази мнение, че Русия не желае да развали отношенията си със САЩ и вероятно ще стигнат до накакъв консенсус в интерес на Сирия.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: