Робърт Мугабе подаде оставка след 37 години власт

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка след 37 години като лидер на южноафриканската нация. Той взе това решение под натиска на военните и стартирания импийчмънт, съобщава CNN.

Съобщението дойде минути след заседанието на парламента на Зимбабве в Хараре, свикано да свали Мугабе от властта.

Председателят прочете писмо от Мугабе, законодателите избухнаха в силни аплодисменти и радостни възгласи. По улиците имаше народни тържества, тълпите танцуваха и се радваха.

Оставката на Мугабе отбелязва края на цяла ера в Зимбабве. Той управлява страната с железен юмрук в продължение на почти четири десетилетия и е единственият водач, който нацията е познавала, откакто е извоювала независимост от Великобритания през 1980 г.

Партията, която той съгради, за да извоюва независимост, го изгони, а военните, които управляваше той, го поставиха под домашен арест, най-могъщите му съюзници го изоставиха.

Мугабе заема властта като борец за свобода и някога бе смятан за Нелсън Мандела на Зимбабве, но той бързо поде кампания на насилие, за да запази властта си, като потуши политическата опозиция чрез насилствени репресии.

Политическите мерки на Мугабе тласнаха страната към огромна бедност. Неговата процъфтяваща икономика започна да се разпада след програмата за конфискуване на земя от бели фермери, а селскостопанската продукция спадна и инфлацията се покачи.

През последните десетилетия Мугабе и съпругата бяха жестоко критикувани за това, че водят разгулен начин на живот докато страната е потънала в икономическа разруха.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: