Турски вестник прави обезпокоителни намеци за Холандия

Холандски военни
Холандски военни

Турски вестник публикува необяснимо сравнение

На фона на нарастващото напрежение между Турция и Холандия, проправителствен турски вестник си позволява да прави необяснимо сравнение между броя на холандските военни и броя на турските граждани там.

В последно време отношенията между двете държава не могат да се похвалят с нещо добро. Определено бях доста хладни в последните години. В последните дни тези отношения са изключително обтегнати. Причина за това положение е разразилият се скандал на 11 март тази година. Тогава Холандия отказа кацането на турски правителствен самолет с турския външен министър, Мевлют Чавушоглу, на борда. Целта на идването му е била да уважи с присъствието си политически митинг, свързан с предстоящия референдум в Турция за преминаването към президентска Република.

Това бе прието от Реджеп Ердоган като обида и той не спести заканата си към Холандия да си плати за дързостта да не допусне външния министър на холандска територия.

Непосредствено след това се проведоха протести на турски граждани в Ротердам, които не са съгласни с това решение на холандските власи. Протестни митинги по същия повод се проведоха и в Истанбул. Дори се осмелиха да свалят холандското знаме на посолството в Анкара и консулството в Истанбул.

Вестник „Йени Акит”, който е с проправителствена насоченост, умело използва случая да публикува статистика за числеността на военните във въоръжените сили в Холандия с числеността на турското население там. Дори се стигна до там, че в социалната мрежа бе публикуван въпрос дали Турция възприема разразилия се скандал като война.

Според написаното, през 2012 г. Холандия разполага с 48 000 войници, с турското население, живеещо официално там е 400 000.

Берлин също е отказал на Ердоган провеждането на подобен политически митинг, а турският президент от своя страна, направи сравнението, че властите действат като нацистите по времето на Втората световна война.

Министър-председателя на Холандия призова Ердоган да спре с нападките си и да се извини.

Източник: fakti.bg

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: