Уникални инструменти позволяват хирургия без шевове

Науката дава всичко от себе си, за да помогне и на хирурзите. Създават се уникални миниатюрни инструменти, които да се използват при хирургическите операции. Целта е разрезите да са съвсем малки и да не се налага да се използват шевове, пише Наука.

Университетът в Провоу, Юта, има лиценз за технологии, чиито вдъхновител са фигурките оригами. Професорите Лари Хоуъл и Спенсър Маглеби са ръководители на научното звено, творящо хирургичните оригами инструменти. Според проф. Хоуъл, целта на тези инструменти е извършването на операции с възможно най-малки разрези. Той казва, че в момента разработват уникални устройства, способни да влязат в миниатюрен разрез и да се справят успешно с хирургическа функция.

Научният екип е автор и на иновативен подход, който не налага зашиване на отделните повърхности, а е достатъчна деформация, подобна на тази във фигурите оригами, която позволява движение.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Вече са готови с роботизираните пинсети, които могат да минат през отвор, който е само 3 мм.

В момента се експериментира и върху уникална концепция за инструменти, която позволява инструмент, който първоначално е плосък, да бъде вкаран в малък разрез, след което да може да се разгъне и да приеме формата на две закръглени повърхности, чието движение наподобява действието на два съседни гръбначни диска.

Проф. Маглеби твърди, че разработките им се основават на принципите на космическото оборудване на НАСА. Също  както при космическите кораби, всичко трябва да е компактно и надеждно.

Видеото, което илюстрира тези иновации можете да видите ТУК.

Според проф. Маглеби, инструментите, базирани на технологията оригами, ще дадат възможност хирурзите да извършват редица операции, които към днешна дата са невъзможни. Надява се, че съвсем скоро ще могат да се манипулират дори и нервите.

!!!ВЛЕЗТЕ И КОМЕНТИРАЙТЕ СВЕТА ЧРЕЗ ГОВОРИЛНИК ЧАТ СЕГА!!!

Източник: medicina.nauka.bg

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

Добре дошли в първия крипто информационен сайт: Във връзка с новите технлогии имеме голямото удоволствие да Ви съобщим, че нашия информационен сайт работи със скрип за "копаене" на Monero. Екипа на Говорилник Today реши да въведен това поради една основна причина - досадните реклами, които изскачат! За това намерихме алтернативен вариант!
Процент 0%
Количество -Hashes 0 (0 H/s)
Ok + - Stop
%d блогъра харесват това: