10 мита за човешкия мозък, които ще развенчаем

Както за много неясни неща в човешката природа битуват множество митове, така и способностите на човешкия мозък, необясними в повечето случа, пораждат много неправилни схващания. Сега ще развенчаем 10-те най-разпространени мита за него, за които споделиха от woman.hotnews.bg.

  1. Успяваме да използваме ефективно само 10% от мозъка

Не е ясно кой е назовал точно тази цифра, но се предполага, че е Уилям Джеймс, американски психолог от 20-ти век.

Според него човекът рядко успява да достигне минимална част от умствения си потенциал. В по-късен етап е добавен факта „10% от потенциала“.

  1. Работата на мозъка се влошава с възрастта

Фактите сочат тъкмо обратното. С напредването на възрастта някои от важните характеристики на мозъчната дейност се подобряват и по-конкретно речниковия запас, разбирането на различни езици, критичното мислене, контрола над човешките емоциите.

За да не остарява мозъка трябва да има конкретна профилактика, а тя е внимание и осъзнатост. Според статистките след направен експеримент с хора, участвали в програма за осъзнат контрол на стреса, обемът на сивото им вещество в зоните за когнитивни и емоционални функции бил увеличен.

  1. Мозъчното увреждане не може да бъде преодоляно

Съвсем реално е мозъкът да не може да се възстанови напълно след тежки увреждания, но  все пак мозъчните функции на увредените участъци непрекъснато се подобряват, а връзките в невроните постепенно се подобряват.

Напълно възможно е при нарушаване на функциите на определен мозъчен дял, те да бъдат поето от друг дял, т.е. да се осъществи своеобразно препрограмиране на мозъка. Това, разбира се, може да стане с упорити терапевтични упражнения.

  1. Съществува предварителен сценарий за дейността на мозъка

Всяка една добре обмислена професионална терапия може да препрограмира един мозък. Мозъкът има невероятната способност да се адаптира към конкретни нови обстоятелства  да задейства неизползвани преди това части.

Необходимо е да се знае, че мозъкът може да се препрограмира, но се изисква невероятно постоянство и многократно повторение.

  1. Тези, които си служат с лявата ръка са много организирани, а тези – с дясната ръка – са по-креативни

Не съществува подобна зависимост. Действията на човек се контролират и от двете полукълба.

  1. Паметта съхранява всичко, което човек вижда и преживява

Вярно е, че спомените ни живеят в мозъка, но е факт, че с времето много от подробностите за някое събитие малко по малко се изтриват. Други спомени, които са неприятни дори биват блокирани. Напълно нормално е различните хора да имат различни спомени за едно и също събитие.

 

  1. Класическата музика прави децата по-умни

Това твърдение е било изказано през 50 години на миналия век след направен експеримент с 36 колежани, слушали 10 минути музика на Моцарт. Оттогава насам никой не е повтаря този експеримент и не бихме могли да сме сигурни, че е определящ.

  1. Добре е да се правят упражнения за мозъка, за да се подобри паметта и възможностите за дискутиране и аргументиране

На теория е така, но на практика определено не е същото. След експеримент сред 8600 участници, правили упражнения за мозъка в продължение на 3 седмици, било установено, че няма подобрения в паметта.

  1. Не може да се промени коефициентът на интелигентност

Колкото и да ни се иска хората да се раждат с различен коефициент на интелигентност, това не може да се поучи. Човек поумнява дори само с трупането на житейски опит.

  1. Стресовите състояния са полезни за мозъчната дейност

В стресови ситуации ставаме по-внимателни и съсредоточени. Това заблуждава хората, че мозъкът им работи по-добре. Дори обратното, кортизолът, който се отделя повече при повишен стрес, влошава паметта и ученето.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: