10 практични съвета за оцеляване сред природата

Всеки път, когато излизате сред дивата природа, е добре да знаете как да се предпазите в извънредна ситуация.

От Bright Side споделиха опит в изпробването на някои необичайни начини да използвате обикновени неща, които могат да ви помогнат да оцелеете в природата. Добре е да се запознаете с всички посочени случаи, за да сте сигурни, че сте напълно подготвени за екстремни ситуации.

10. Чорапогащи

За да избегнете ухапвания от насекоми, кърлежи и дори пиявици, вземете 2 чифта чорапогащи със себе си. Едните носете както обикновено. На другия срежете ходилата, изрежете дупка за главата си в средата и го поставете на горната част на тялото си. Така ще се защитите напълно.

9. Чували за боклук

Разбира се, трябва да вземете със себе си чували за боклук, за да защитите околната среда. Но трябва да знаете, че тези чували лесно могат да се превърнат в  дъждобран и водоустойчива покривка за вашите вещи.

Увийте се с торбички и облечете колкото се може повече дрехи, за да се спасите от замръзване.

8. Сода за хляб

Содата за хляб влиза в състава на пожарогасителните вещества, което означава, че може да се пребори с малък горски пожар.

Разтворът от 1 супена лъжица сода за хляб с 1 л вода помага да се унищожат опасни бактерииМожете да дезинфекцирате плодовете или зеленчуците с нея.

7. Оцет

Ако имате малки изгаряния, ябълковият оцет ще ви спаси. Потопете изгорената област в разтвор от оцет и вода, за да  облекчите болката и да ускорите регенерирането.

Оцетът е дезодорант, което означава, че можете да скриете миризмата си, за да се защитите от диви животни.

6. Канална лента

С помощта на такава лента можете да извадите трънче от ръката си. Ако трънчето не е изцяло под кожата ви, прикрепете лентата към мястото, където се вижда чуждото тяло, натиснете и след това издърпайте в посоката на забождане.

Тази лента може да замести лейкопласт, ако се получи някакво кървене.

5. Часовник

 

Часовникът ще ви помогне да намерите вярната посока. Когато слънцето е нагоре, можете да използвате часовник като компас. Ако сте в северното полукълбо, поставете го на равна повърхност или поне на дланта си. Часовникът трябва да сочи към Слънцето. Разделете ъгъла между часовата стрелка и числото 12 наполовина. Средната част на ъгъла ще бъде на юг, а северът ще е обратното.

4. Чорапи

Чорап, напълнен със сухи клонки, може да се използва за спасяване на удавник. Клоните остават на повърхността и човекът може да се държи за чорапа.

3. Тампони

С тампоните можете да филтрирате вода и да си запалите огън.

Тази техника за филтриране на водата далеч не е перфектна, но в екстремни условия имате по-малко възможности за избор. Нарежете една бутилка наполовина и я обърнете. Разопаковайте тампона и го поставете в запушалката. Направете дупка в капачката, през която ще се капе филтрираната вода.

Всеки тампон в основната си част е от памучна вата, която гори добреПросто разкъсайте тампона и го използвайте, за да разпалите огън.

2. Картофен чипс

Друг начин да запалите огън е да използвате  чипс от картофи. Тази храна се запалва много добре и гори дълго време, благодарение на добавеното към тях масло.

1. Дъвка

Дъвката помага да се залъже лекият глад, което ще ви спести малко излишни разходи на хранителни продукти.

Какво да направите, ако сте намушкан с нож

Нещата се случват и случайно намушване с нож или друг остър предмет не е толкова рядък инцидент в дивата природа и дори у дома. Ако ви се случи подобно нещо, не забравяйте, че не трябва да дърпате ножа, особено ако е забит в гърдите, корема или бедрото. Като го издърпате, можете да отворите вена или артерия, която ножът блокира, докато е в тялото ви, и може да кървите до смърт. По-добре незабавно да потърсите медицинска помощ, без да докосвате оръжието.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: