10 неща за по-дълъг живот

Сигурно сте чували милион пъти, че нещата, които правите всеки ден, се отразяват на трайността на вашия живот. И наистина е така, особено с механичните действия, които сме свикнали да правим и не обръщаме внимание на тях. Сигурно се чудите какво имаме предвид, затова вижте кои са те.

1. Правилно хранене

Броколи, куркума, чай от хибискус, ягоди – просто главата ви ще се замае от разнообразието, което ви предлага природата, за да водите здравословен и дълъг живот. Доказано е, че диетата, която базирана на растителна основа е може да ви помогне да живеете по-дълго, да бъдете по-жизнени и пълни с енергия, но и да имате здрава имунна система.

2. Движете се повече

 

10% от смъртните случаи са въз основа на заседнал живот. Ако работата ви е свързана със седене на бюрото или пък вие сте склонни да се застоявате на едно място, то отделяйте време  за разходки. Нужни са ви само 15 – 20 минутки активна дейност дневно и ще бъдете здрави, пълноценни и щастливи.

3. Социализиране

Общуването с хората ви помага да обмените информация, да разпуснете и да се освежите. Не знаете къде и кога можете да срещнете вашата сродна душа. Затова излизайте редовно с приятели или пък сами отивайте на бар или дискотека. Важно е да говорите, защото по този начин се освобождавате от емоционалното напрежение и багаж, който носите през деня.

4. Отказ от цигари

Това включва и електронните такива. Можете да удължите живота си само с няколко години и то от едно толкова просто нещо.

5. Не прекалявайте с пиенето

Малко количество алкохол е полезен, но не прекалявайте с него. Алкохолът е калоричен, а това не е добре за диетичния ви живот.

6. Контрол в храненето

Когато говорим за умереност имаме предвид и порциите. Трябва да имате контрол върху приема на въглехидрати, мазнини, белтъци. Всичко трябва да бъде балансирано, за да имате здраво и функциониращо тяло.

7. Хидратация

Пийте много вода или колкото тялото ви иска. По този начин ще можете да балансирате хормоните и да стимулирате правилния обмен на веществата.

8. Упражнения

Както казахме движението е важно. Отделяйте специално време за тренировки, през което да изгорите излишните калории и да имате здрав и пълноценен живот.

9. Силови тренировки

Извън дневните упражнения и някои кардио упражнения, учените твърдят, че силовите тренировки могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Въпросът не е да ставате кросфит шампион.

Започнете с малки тежести и постепенно увеличете, те ще ви помогнат да станете по-силни и издръжливи.

10. Сън

Сънят е здраве, а липсата на такъв може да ви разболее и то наистина сериозно. Дайте време на тялото ви да се възстанови от работата, напрежението и дори и от забавленията.


Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu