Дигиталните номади: Светът е моят офис

 

A Digital Nomad sits on a beach chair and working on a laptop

Свободата на мястото, времето и избора са Символът на вярата на децата на Новото хилядолетие! Да живееш „Digital Nomad Lifestyle“ (Начинът на живот на дигиталния номад) означава да разчиташ на Интернет, за да поддържаш финансово модерен номадски живот.

Тази сравнително нова тенденция ви позволява да станете независими от местоположението и постоянно да се движите между градовете и държавите, докато работите дистанционно.

Дигиталният номадски начин на живот бързо се превръща в един от най-популярните начини за живеене на т. нар. „милениълс“ или децата на новото хилядолетие. Тази тенденция отразява възможностите, които предлага технологията за създаване на все по-голям брой модерни номади.

Основните причини за възникването на дигиталната номадска тенденция са:

1. Подобряване на интернет скоростта по целия свят.
2. Растящото приемане на отдалечени трудови договори между физически лица, на свободна практика и предприятия.
3. Появата на пространства за Coworking (съвместна работа) по целия свят позволява на цифровите номади да имат своите места, където да работят ефективно, без да е необходимо дългосрочно да наемат офис площи или помещения.
4. Многобройни приложения за пътуване и услуги, позволяващи на номадите да пътуват по по-ефективен начин. Тези услуги (например Google Карти, Airbnb) се занимават с всички аспекти на живота на пътя, настаняване, транспорт, здраве, срещи и комуникация.
5. Нарастващ брой цифрови номадски блогове, които увеличават количеството информация за начина на живот, който изглежда на пръв поглед необичаен и ирационален.Тенденцията на дигиталните номади може да се разглежда като развитие на backpacking-а (пътуване само с една раница, в която е всичко, от което човек има нужда), което позволява на тези, които желаят да продължат пътуването си, да го направят по устойчив начин, докато работят по пътя и се наслаждават на предимствата на номадския начин на живот. Тези, които избират да станат цифрови номади, наблягат на създаването на работна среда, която е „независима от местоположението“. Независимо дали става дума за работа на свободна практика или за дигитален номад предприемач, успешните дигитални номади се уверяват, че техният модел на изкарване на живот се извършва независимо от мястото, където те пребивават.

Интересно е да се отбележи, че докато технологията допринася за увеличаването на броя на съвременните цифрови номади, тя е и основната причина за бързото изчезване на древните номадски племена, които или избират доброволно, или са принудени да се заселят на едно място, главно поради технологични и културни промени.

Терминът „Digital Nomad“ (диджитал ноумад) се състои от две думи: 1) Цифров – който предполага онлайн работа на разстояние, и 2) Номад – индивид или семейство, които непрекъснато променят местоположения без постоянен дом.

Следните категории цифрови номади се подреждат според степента на гъвкавост и свобода, които позволяват, от ниска до висока:

1. Корпоративни работници, работещи в отдалечени от компанията райони: Тези номади работят за една компания, която им позволява или ги принуждава да работят от дома. Това им позволява да пътуват, докато имат сравнително стабилен източник на доходи.

2. Лица на свободна практика (фрийлансъри): Тези номади имат онлайн задачи, които могат да се извършват дистанционно, като програмиране, графичен дизайн или писане на свободна практика. В този случай цифровият номад предоставя услуги за множество клиенти, които често се променят.

3. Предприемачи / собственици на стартиращи бизнеси: Някои цифрови номади преследват мечтата си да започнат бизнес като номад-предприемач. Това позволява по-голяма свобода и възможност за създаване на уникални „неща“. В някои сценарии за успех номадското предприемачество потенциално позволява пълна свобода чрез аутсорсинг на процеса или продажба на бизнеса, след като бъде „готов“. Трябва да се отбележи, че много от номадите се опитват да изградят и поддържат блог за пътувания, но малцина всъщност правят истински пари от това.

След като обсъдихме частта „Digital“, нека да скочим по-надълбоко в частта „Nomad“. Първо, нека да започнем с няколко дефиниции. Какво се квалифицира като номадски начин на живот? Каква е разликата между начина на живот на номадите, начина на живот без „местоположение“ и начина на живот тип „отдалечена работа“? Основната идея тук е, че номадите превключват местата постоянно (за предпочитане на места, които никога не са били преди) без да имат постоянна база.

Цифровият номадски начин на живот варира значително в зависимост от предпочитанията и характеристиките на номадите (тук е разработено примерно изследване на рутинните правила и правилата, които следвам). Има обаче няколко сходни характеристики, споделяни от тези, които избират да станат цифрови номади:

– Стил на пътуване = Стилът на живот на цифровия номад има тенденция да има по-лек пътуващ компонент от начина на живот на други видове номади. Това е така, защото цифровите номади са зависими от определена част от инфраструктурата, за да поддържат техния начин на живот, и в резултат на това повечето цифрови номади прекарват няколко месеца на всяко място, преди да се преместят. Това обикновено се нарича „бавно пътуване“.
– Градски местоположения = Цифрови номади обикновено предпочитат градове, главно столици. Това се дължи на инфраструктурата, необходима за намиране на работа. Градовете обикновено имат по-добра интернет връзка, голямо разнообразие от пространства за съвместна работа и способността да се свързват социално с подобни хора.
– Арбитраж на разходите – цифровите номади ще изберат да прекарват повече време в развиващите се страни с ниска цена на живот. Това им позволява да „хакнат живота“, като печелят пари от клиенти в богатите страни, като в същото време значително увеличават качеството си на живот, живеейки в страни с ниски стандарт, съответно разходи. Трябва да се отбележи, че много дигитални номади предпочитат да избират „Digital Nomad Hubs“, които са места, които вече са популярни сред другите цифрови номади, където могат да намерят общност и да се срещнат с други номади, като споделят начина си на живот по време на пътуване.
– Околна работна среда = Някои дигитални номади предпочитат да работят в пространства, наричани Coworking Places, които предлагат стабилнa и бърза интернет връзка, съчетана със всички офис удобства. Други номади предпочитат да намерят идеалното кафене или да работят от наетия от тях апартамент или хостел.
– Рутинности = Дигиталният начин на живот на номадите обикновено принуждава някои от тях да адаптират ежедневните си практики, което им позволява да се фокусират върху висококачествената работа. От моя опит повечето цифрови номади се приспособяват към графика на отдалечения си клиент и се адаптират към редовна работна седмица, докато пътуват свободно през уикенда.
– „Аз съм почти местен“ = Поради относителната стабилност на практиките, свързани с дигиталния начин на живот, тези, които го практикуват, обикновено стават „скрити местните жители“. Социалният кръг на цифровия номад обикновено включва повече местни жители или други цифрови номади, отколкото преминаващи туристи. На даденото място те възприемат същия работен график като местните жители.

Като цяло дигиталният начин на живот може да бъде много възнаграждаващ, тъй като позволява на хората, които обичат да пътуват, да имат два живота в едно – богат професионален живот с достатъчни финансови постъпления, съчетан с емоциите и обогатяващото предимство на пътуването и контактите. Въпреки че дигиталният номадски живот не е забързан и включва работа и ежедневни рутинности, не трябва да подценяваме неговата уникалност и възможностите, които предлага – да кликнете върху бутона „Нулиране“ и да промените напълно местоположението без много подготовка. Трябва да се отбележи, че цифровите номади се различават широко по ключови аспекти като честота на пътуване, продължителност на престоя, работа, ежедневие и предпочитания за местоположението. Като цифров номад ще имате щастието да изградите и проектирате живота си с по-висока степен на свобода, като същевременно се подлагате на недостатъците и предизвикателствата на номадския живот.


Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu