Печеливш блог: Стъпка Първа

Тази статия ще ви научи как да се усъвършенствате в намирането на печеливши идеи и да ви покажа как да започнете, така че да не губите много време, опитвайки се да разберете основите за стартиране на печеливш блог.

Имаме много неща, които трябва да покрием, така че нека да се потопим и да започнем.

ОСНОВАТА

За да създадете блог, който ще бъде печеливш, трябва да поставите солидна основа. Изборът на подходяща ниша за вашия блог е най-важната (и често най-трудната) част от процеса. Ключът е да бъдем стратези по отношение на това.

Първото нещо, което искате да направите, е да изберете фокус за вашия блог. Много начинаещи блогъри са склонни да пишат „за какво ли не“. Когато за пръв път започнах да правя блог преди много години, аз писах за това, което, по дяволите, ми се струваше интересно да пиша през дадения ден.
Аз написах за първото нещо, което ми хрумна. И докато имах много последователи, моите последователи бяха толкова разнообразни, колкото моите теми, които смятах за хубави! Но забелязах, че след известно време блогът ми започна да не получава дотатъчно посещения, въпреки че имах повече последователи от всякога. Защо?

Това беше, защото нямах никакъв акцент. Просто съм написал, само за да пиша, а моето писане се въртеше около мен, мислите ми и моите преживявания, без да мисля за нуждите на читателя. Моите читатели никога не са знаели какво да очакват, така че в крайна сметка те просто се изпариха и спряха да четат.

През 2015 г. започнах да пиша почти изключително за това как да печеля пари онлайн и нищо друго. Моят трафик се увеличи, но след това пак рязко спадна. Това беше така, защото всички читатели, които бяха чели различните ми забавни истории, но не бяха наистина заинтересовани да правят пари онлайн, се отписаха.

И това беше напълно добре! Не беше лично. Те не реагираха на това, за което пишех сега. След онзи голям спад отново се забеляза постепенно увеличение на трафика, защото сега привличах правилните читатели.

В света на блогърите има поговорка … ако се опитате да пишете за всички, няма да стигнете до никого.

Това е толкова вярно. В момента, в който записах кого исках да привлека и за кого да пиша специално, започнах да получавам повече коментари, повече имейли от читатели, повече споделяния в социални медии. И повече…пари.

Ето още един по-добър пример.

Да предположим, че се иентересувате от готвене на лодка. Направете някои търсения в Google и се натъкнете на публикация в блог с рецепта за едноразово хранене, направено на лодка и това ще ви се стори страхотно попадение! Можете да кликнете наоколо, за да видите какви други вкусни рецепти могат да се открият на сайта, но вместо това ще откриете, че в останалата част от блога има някои публикации за работа с лодки, някои публикации за круизирането на Бахамите (аххх, онези снимки на кристално синя вода) и нищо друго за готвене на борда. Четете няколко публикации и мечтаете за живота на острова, преди да излезете и да се върнете в Google, за да направите друго търсене.

После търсенето ви води до блога The Boat Galley. И то ви „надува шушоните“. Не можете да се наситите – в крайна сметка ще прекарате един час, като прочетете постовете на Каролин, пълни с рецепти за готвене на лодка и трикове за съхранение на провизии, когато плавате. Можете бързо да се абонирате за нейния бюлетин, за да можете да получавате ежеседмични актуализации, след това да поръчате The Boat Galley Cookbook (книгата й с рецепти) и да маркирате нейния сайт, преди окончателно (с неохота) да затворите браузъра си.

Вижте ли разликата? Първият блог вероятно беше добре написан и имаше прекрасни снимки! Но това не задоволяваше конкретна нужда на теб, читателя. Това не решава проблемите ви. Нямаше ясен фокус. Вероятно няма да посетите отново този блог.

Но вторият блог беше супер фокусиран и целият блог изглеждаше така, сякаш е написан за вас. Той отговори на въпроси, които дори не сте знаели и сте решили проблемите, които се опитвате да разрешите от месеци. И сега, всеки път, когато имате въпрос относно нещо свързано с готвенето на лодка, знаете точно къде да отидете. Вие печелите, защото сайтът всъщност ви помага, а Каролин печели, защото има нов лоялен читател и клиент.
Това е силата на „да стесним нишата“.

Както можете да заключите от моята лична история и от примера на Boat Galley по-горе, блогове, които са по-фокусирани върху читателите, са по-печеливши.

Хората търсят начини за решаване на проблемите си. Хората плащат за неща, които решават проблемите им!

Виждаш ли накъде отивам с това?

Някои от Вас имат блог, който искате да направите печеливш и да си осигурите приходи от него. Няма да ви кажа да не започнете блог за ветроходство, но за да го направите печеливш, трябва да намерите фокуса си и да създадете уникално съдържание, което решава проблемите на вашите читатели. Не вършете това, което правят всички останали.

Повечето ветроходни блогове пишат за личните си пътувания и са форма на бягство или фантазия за хора, които седят у дома, мечтаят за плаване до далечни места. Те се четат и от други моряци, които искат да намерят хора със сходни мисли и които следват, за да научат някои неща, но най-вече защото споделяме обща връзка с този нетрадиционен начин на живот.

Ако искате да започнете блог, който би могъл да донесе значителни доходи, ви насърчавам да бъдете отворени към други ниши, където можете да се установите като решение на проблем, който хората имат. Мислете извън кутията …или лодката.

Има още една поговорка: „Богатството е в нишата„.
Колкото по-конкретна е вашата ниша, толкова по-лоялна ще бъде вашата аудитория, толкова по-заинтересовани ще бъдат от всички продукти, които популяризирате и толкова повече пари ще направите.

ДА „ЗАКОВЕШ“ НИШАТА

Ето домашното след този урок: извадете лист хартия и направете 2 списъка:

Нещата, от които се интересувате / Нещата, в които те добри

Помислете и запишете толкова неща, колкото можете да си представите. Колкото повече, толкова по-добре.
След като направите това, вижте кои неща в списъка ви се припокриват. Кои неща са в двата списъка или кои неща могат да бъдат обвързани заедно по някакъв начин? Например, ако се интересувате от мода и сте добре организирани, те могат да вървят ръка за ръка (т.е. да организирате гардероба си и т.н.)
Запишете припокриващите се теми. Това е вашият нов списък.
Схванах ли? Добре. Приближавате целта.
Така например първият ви списък може да изглежда така:

Така че, с горния списък в моят по-малък списък може да има следното:

Писане
Здравословно хранене с малък бюджет
Уеб дизайн консултиране
Организиране на гардероби
Мода с малък бюджет
Пътуване с ограничен бюджет
Уиндсърфинг

Сега, вземете този нов, по-малък списък и за всеки елемент, помислете кой ще бъде вашият читател. Други моряци? Майки и домакини, които са предимно вкъщи? Предприемачи?

Причината за това е, че ако искате да си осигурите приходи от блога си, трябва да си зададете въпроса: „Моята аудитория в състояние ли е да плати?

Така че, да речем, че искате да започнете блог, който учи децата и учениците как да се спестяват пари. Това е страхотна идея, на теория. Но след това, да речем, че си осигурявате приходи от блога си, като популяризирате продукти или създавате онлайн курс около тази ниша. Могат ли да платят? Ще плащат ли?

Шансовете са почти нулеви. Децата и учениците обикновено нямат пари. Освен това привличате хора, които искат да спестят пари, така че защо ще харчат пари?

Примерно, решавате да пишете предимно за това как да се спестява, за да си позволите плаване с яхта. Говорейки предимно за спестяване на пари, бихте привлекли хора, които не искат да харчат пари. Което е добре, но знаете, че искате да печелите пари от своя блог. И тук правите важно откритие.

Но като преместите фокуса си и говорите главно за печелене на пари, публиката Ви ще се промени. И започвате да привличате „по-бързи играчи“ (като теб), които искат да научат как да печелят пари, паралелно с начините да се спестят пари.

И дори да не продадете нищо в първите седмици, спонсори и рекламодатели ще започнат да се доближават до Вас, защото виждат, че публиката Ви е тази, която в крайна сметка може да стане клиент. Затова сега знам, че ако трябва някога да пусна един продукт, сегашната ми аудитория би била по-вероятно да го купи от бившата ми публика.

Така че, докато мислите за вашата ниша, просто имайте предвид крайната си цел и вашата аудитория и се уверете, че те са в синхрон помежду си.

Добре, разбрахте какво харесвате и в какво сте добър, „стеснихте“ някои идеи, за които бихте искали да напишете и сте помислили каква ще бъде аудиторията ви за всяка идея и дали те биха били възприемчиви да купуват от вас или от компания, която препоръчвате.

Сега, за всяка нишова идея направете бележка от 5 неща, които бихте могли да напишете, за да решите проблема на някого. Не искам да кажа проблем в отрицателен смисъл, но искам да помислите какво хората ще търсят в Google, за да стигнат до вашия сайт. Хората обикновено търсят нещо „как да направят“, така че, като им покаже как да направят това, което търсят, вие решавате техния проблем.

* ЗАБЕЛЕЖКА: Ако не можете да измислите 5 неща към дадена тема, отхвърлете идеята и я задраскайте от списъка си, защото има опасност да няма достатъчно отделни хрумвания, по които да пишете.
Така че за мен, да речем, че наистина ми хареса идеята за уиндсърфинг. Моята аудитория би била хора, които се интересуват от развлекателни спортове, и да, хората, които са сериозно заинтересовани от спорт за отдих, особено във водните спортове и са готови да харчат пари.

Моите първи 5 идеи за публикации може да са:

Най-добрите сърфове под 1000 лв.
Как да намерим правилната дъска за вашите нужди
Ползите за здравето от карането на сърф
Как да се върнеш на дъската, ако паднеш
Как да правя йога на дъска за сърф

Всички те са специфични за уиндсърфинга и това показва, че има много неща, за които мога да пиша, че хората биха искали да знаят.

След като направите това за всяка една нишова идея, разгледайте ги и попитайте себе си:

Коя идея ви вълнува най-силно?

Тъй като вие наистина искате да се насладите на това, за което пишете.

Сега попитайте се как може да изведете „тясна“ идея от някои от по-широките идеи по-долу.

Ето няколко идеи за темата, за да започнете, с някои нишово по-специфични примери. Помнете, колкото по-тясна е вашата ниша, толкова по-добри шансове ще имате при привличането на по-лоялна аудитория, която ще продължи да се връща и чете вашите материали.

Възпитание
Стеснете: Отглеждане на щастливи и здрави деца на лодка (яхта).
Шиене
Стеснете: Шиене, когато пътувате с лодка (яхта)
Фитнес
Стеснете: Фитнес след 40-годишна възраст
Графичен дизайн
Стеснете: Уроци по Photoshop за пътешестващи блогъри
Музика
Стеснете: Как да лицензирате музика във филми, реклами и телевизионни предавания
Междуличностни връзки
Стеснете: Покана и среща след 50-годишна възраст
Готвене
Стеснете: Вегетариански рецепти за начинаещи

Знам, че този процес може да е обезсърчителен, но ако искате да разширите блог си е важно да изпълните тези стъпки. Добрата ниша с фокус ще ви помогне да изградите по-лесно своя блог, да увеличите аудиторията си по-бързо и в крайна сметка да направите повече пари.

Искам да ви помогна възможно най-много в този процес. В коментарите публикувайте снимки от вашите списъци, публикувайте вашите въпроси и давайте обратна връзка на другите и получавайте обратна връзка.

По този начин всички можем да се поучим от обратната връзка на другите, можем да приемем или отхвърлим идеи и да имаме всичко на едно място.

Надявам се този материал да ви е полезен. Очаквайте следващите четири стъпки при създаването на печеливш блог!

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu