Южна Корея предприема стъпки за регулиране на цифровите валути

Най-големите финансови регулаторни органи в Южна Корея обявиха плановете си как да се справят с цифрови валути, като биткойн и етериум. Бяха очертани конкретни мерки, като например изискването банките да извършват надлежна проверка по отношение на бизнеса и да укрепват процедурите за проверка на потребителите.

 

Южнокорейската комисия за финансови услуги (КФН) обяви на 3 септември как ще се справят с цифровите валути, като биткойн и етерни, според местните публикации.

Корея „се присъединява към Япония, Китай и други азиатски страни, опитвайки се да регулира криптокомпозициите“, съобщава Йонхап, добавяйки, че в момента цифровите валути не се признават за финансови продукти и обменът им до голяма степен не е регулиран.

Отбелязвайки, че неотдавнашният обем на сделките и нестабилността на цифровите валути са „прекомерни“, КФН съобщи, че „ще засили мониторинга и ще извърши сонди за изпиране на пари, неоторизирано финансиране и други незаконни транзакции на цифрови валути“. След това цитираният държавен регулатор каза:

 

Необходимо е правителството да се справи с виртуалните валути, за да не бъде използвано като средство за престъпления и просто спекулативни инвестиции.

Съобщението в неделя последва съвместна среща на работна група, председателствана от генералния секретар на КФН Ким Йонг-беом. „В този момент цифровите валути не могат да се считат за пари и валута, а не за финансови продукти“, съобщи Business Korea.

На срещата присъстваха служители от КФН, Министерството на Стратегията и финансите, Комисията за справедлива търговия, Министерството на правосъдието, Корейската комисия по комуникациите, Националната данъчна служба, Националната полицейска агенция, Корейската банка, Финансовия надзор Службата и Корея за интернет и сигурността агенция, според iNews24.

 

Една от обсъжданите мерки е засилването на процедурите за проверка на самоличността. „От банките ще се изисква стриктно да проверяват личните данни на хората, които работят на дигитален валутен обмен“, обяснява Йонхап, обяснявайки FSC. „Ако има такива подозрителни транзакции в такива банкови сметки, кредиторите ще трябва да съобщят транзакциите на властите“.
Банките, които се занимават с цифров обмен на валута, ще извършат надлежна проверка, за да гарантират, че обменът има ефективни процедури за вътрешен контрол, като идентифициране на потребителите. Банките ще обмислят спиране на сметките си, ако не могат да предоставят надеждна информация, разработена iNews24.
Освен това са засегнати и фирми, използващи цифрова валута. News.Bitcoin.com неотдавна съобщи за корейското правителство, че легализира валутните трансфери, използвайки криптоплатформа за малки суми. В обявяването на неделя КФН разясни, че тези малки оператори на преводи ще „докладват дневните си записи на банката в Корея“, поясни Йонхап.
Междувременно най-големият борсов борд на страната Bithumb съобщи, че дневният му обем на търговията на 18 август надхвърля 2,6 трилиона won (приблизително 2,3 милиарда долара). Това е повече от пазарната стойност на косдакския пазар, който е бил 2,43 трлн. Печалба предишния ден, според всекидневника „Ханкиреш“. Kosdaq е корейският колега на Nasdaq. „Това беше еднократно, но достатъчно, за да шокира финансовия пазар“, публикува подробно.

Съобщението на КФН дойде един месец след като депутат Парк Йонг-джин представи предложение за изменение на Закона за електронните финансови транзакции, за да осигури регулаторна рамка за цифровата валута, като „bitcoin“.

Освен това КФН разкри, че „те ще накажат първоначалното предлагане на монети (ICO), което ще увеличи средствата под формата на издаване на акции, използвайки цифрови валути, разрешени в някои страни, включително Швейцария, заради нарушаване на закона за капиталовия пазар“.

Какво мислите за опитите на корейското правителство да регулира битката? Уведомете ни в секцията за коментари по-долу.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu