Рогът на изобилието се изсипа в Кюстендил за празника на плодородието!

Рогът на изобилието се „изсипа“ на площада в Кюстендил за Празника на плодородието.  На щандовете с много желание и въображения бяха подредени традиционни плодове и зеленчуци, които са характерни за региона. В празника се включа училищата и читалищата в града.

Празникът се смята за наследник на конкурса по овощарство, който се е провел в далечната 1986 в града под Хисарлъка и останал единствения по рода си в страната.

Гражданите на региона, а и не само, имаха възможността да видят цялото богатство, което предлага природата в тази част на страната, поднесено по един неповторим начин.

Журито наистина се беше затруднило да избере най-хубавия щанд, тъй като участниците бяха вложили толкова любов и старание в тяхното подреждане. Наградите са за най-красивата ябълка и най-красивия аранжиран щанд.

На щанда на село Драговищица от жито, семена и дребни плодове и зеленчуци бе претворена една от картините на Владимир Димитров-Майстора. На някои от щандовете бяха претворени някои от останалите в историята дейности като ронене на царевица, чистене на фасул, диплене на тютюн, предене и други.

На официалната трибуна директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов представи най-популярните сортове ябълки, отглеждани в кюстендилското поле – овощната градина на България.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu