Българите са жестоко експлоатирани в чужбина

Обратно на представите ни за добро заплащане и прекрасни условия на труд в чужбина идва споделеното от Надя Клуге, юристка, която помага на българи, жертва на експлоатацията в Мюнхен, Германия. Тя твърди, че нашите съграждани са експлоатирани по най-грозния начин, често им се плаща съвсем минимална сума за положения труд, а понякога дори не получават нищо, пише Днес.

Според Клуге най-лошо е положението на българите, които работят в куриерския бизнес. На тях им се налага да работят почти 16 часа дневно, а заплащането е като за 8 часов работен ден. В този капан попадат сънародниците ни, които не владеят добре езика, наскоро пристигнали в страната и имащи спешна нужда от каквато и да било работа, за да преживяват някак. Според регламента дневно тези куриери трябва да разнесат 150 – 180 пакета. Това е непосилно да се направи за 8 часа. Разбира се, въпреки положения извънреден труд, заплащането си остава същото.

От същия проблем страдат и работниците в почистващите фирми. Там пък според правилата три стаи трябва да бъдат почистени за един час, нещо, което физически не е постижимо. Затова тези работници се трудят много по-дълго.

От подобни проблеми страдат работниците в гастрономията, където се назначава на 4 часа и така са ощетени от болнични и отпуски.

Адвокатката споделя, че българите я търсят чак когато не са получили полагащото им се заплащане или вече напълно изнемогват. Само за територията на Мюнхен поне по 30 българи търсят помощта й. Правните консултации са напълно безплатни, но не всички знаят за това. Клуге съветва българите, работещи в Германия да си записват непрекъснато къде, кога и по колко часа работят, за да могат да докажат това пред съда. Някои от извършените дейности могат да бъдат доказани лесно, но е факт, че никой не контролира трудовите правоотношения.

На българите им липсва самочувствие. Те го показват с цялото си поведение и съответно работодателите използват това. Адвокат Клуге препоръчва да демонстрират по-голямо самочувствие, да учат езика, преди да отидат в чужбина да търсят работа. Така по-лесно ще се реализират. Познаването на законите в Германия ще бъде допълнителен плюс.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu