Внимание! Нова хакерска измама!

След като минаха през съобщения от ЧСИ и писма от кредитна компания, хакерите смениха тактиката и се стремят към контрол на чуждите компютри вече с помощта на прикачен файл в писмо за сметката за електричество, пише Актуално.

Измамниците в интернет вече са променили начина за превземане на вашия компютър. Преди време мнозина „изгоряха“ като, водени от любопитството, отвориха прикачените файлове в мейли уж от ЧСИ, НАП или кредитна компания. Сега вече писмата са пуснати от името на електроразпределително дружество, с прикачен файл, който би трябвало да съдържа сметката за тока за месеца.

Вирусът влиза в компютъра ви в момента, в който отворите прикачения файл. Така хакерите получават достъп до всеки заразен компютър и могат да откраднат всяка една ценна за тях информация, както и да влизат в сайта ви за електронно банкиране, когато е отворен. Началникът на „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев съветва да внимавате какво отваряте.

Мейлът е оформен достатъчно грамотно, за да заблуди повечето получатели. Вашето ЕРП ви изпраща поредната фактура и, естествено, тя е в прикачения файл, където ви очаква вирусът. Съветът на специалистите е да проверявате имейл адреса на подателя. В конкретния случай има разширение .jp, което означава, че е от Япония.

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu