Елена Поптодорова на ръководна позиция в НАТО

От Атлантическия клуб у нас бе изпратено официално съобщение с информация за назначението на Елена Поптодорова като вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел, писа 24 часа.

За нашата сънародничка са гласували над 2/3 от националните поделения, имащи глас. Г-жа Поптодорова е действащ дипломат с дълъг стаж. Тя се е изявявала като депутат в Народното събрание, говорител на Външното министерство и посланик в САЩ. Към момента Елена Поптодорова заема длъжността директор на АКБ.

АТА се ражда в далечната 1954 г. с цел да изпълнява ролята на мозъчен център на НАТО. Днес в АТА членуват 37 национални клуба, включващи военни, дипломати, учени, представители на отбраната и др. АТА има ръководна роля в разработката на правилната политика на натовската сигурност и отбрана.

Българският Атлантически клуб е първият член на Асоциацията, представител на държава, която не е член на НАТО. Соломон Паси пък стана президент на Асоциацията, също за пръв път от държава, която не е натовска. През следващата, 1997 година страната ни беше домакин на Генералната асамблея на АТА, въпреки, че по това време бяхме извън НАТО.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu