Румънски министър за 5 години в затвора за подкуп

Кристиян Давид, бивш министър на вътрешните работи в Румъния, днес чу присъдата, произнесена от Върховния касационен съд. Това означава, че бившият министър ще търка наровете в затвора през следващите 5 години заради това, че е прибрал 500 000 евро подкуп, пише 24 часа.

Кристиян Давид заема длъжността министър на вътрешните работи в Румънското правителство във времето 2007-2008 година. Тогава министър председател е Калин Попеску Таричану. Давид е арестуван през 2015 г. след акция на Националната дирекция за борба с корупцията. Той е обвинен в това, че е взел подкуп и е участвал в пране на пари.

Според прокурорите, разследващи корупцията в Румъния, през 2007 г. Кристиян Давид, докато е бил на поста вътрешен министър, си е позволил и поискал 500 000 евро подкуп, за да съдейства за даване право на собственост на терен, с площ 15 хектара, намиращ се в град Бузъу.

От ведомството допълниха, че произнесената присъда не е окончателна и подсъдимия има право да я обжалва.

Интересно, колко близо до нас се развива бурна антикорупционна дейност, а в България всички си мълчат и продължават да използват подкупа като основен двигател за облагодетелстване.

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu