5 неща от ежедневието, които объркват физиците

Колкото и да се напреднали в научните изследвания и факти, физиците все още се изненадват от някои съвсем обикновени неща, които ни заобиклаят в ежедневието. Никой не може да си обясни защо е точно така, пише  Офнюз.

Физиците в световен мащаб могат да се похвалят с невероятни постижения за всички части от необятната Вселена. За наша изненада, обаче, те не могат да обяснят някои от явленията, с които обикновените хора се сблъскват всеки ден.

Ядки

 

 

 

Учените все още не могат да си обяснят защо, когато в една купичка има различни видове ядки, бразилският орех остава най-отгоре. Този факт има и своето име – „ефектът на бразилския орех“.  Според правилата на физиката, при всякакви видове смеси, по-големите елементи излизат на повърхността, а по-малките слизат надолу. Никой, обаче, не може да обясни поведението на бразилския орех.

Пяна

 

 

 

Използваме пяната ежедневно, дали когато си взимаме вана или мием чинии, дали когато пием бира или ядем сметана. Всъщност пяната е странно нещо. Физиците не са единодушни, когато трябва да определят пяната газ ли е, твърда ли е или е течна. Според учени от Калифорнийския университет тя е 5 % течност, 95% газ. Същевременно проявява и характеристики на твърдо тяло. Учените са категорични, че все още не е изучена физиката на пяната.

Лед

 

 

 

След повече от век проучвания, учените не могат да  обяснят защо хората падат върху леда. Със сигурност е установено, че върху леда има съвсем тънък слой течна вода. Това го прави хлъзгав. Не е ясно, обаче, защо ледът има такъв течен слой. Според едни теоретици, той се образува при контакта на краката с леда, според други – този слой съществува преди това. Все още чакаме категорично обяснение.

Магнити

 

 

 

Научните работници добре познават квантовата механика. Ясно е, че движението на заредени частици създава два полюса и магнитно поле. Учените, обаче, не могат да си отговорят защо е така.

Статично електричество

 

 

 

Физиците са наясно, че статичните заряди възникват в следствие на натрупване на излишък от положителен и отрицателен заряд по тялото ни. Те, обаче, не могат те отговорят на въпроса защо се получава това натрупване.

Източник: offnews.bg

 

Коментирай

Твоят email aдрес няма да бъде публикуван.

Mobile Sliding Menu

%d блогъра харесват това: